Δημοψήφισμα του Παλάου (2020)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα συνταγματικό δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στο Παλάου την 1η Μαΐου 2020. Ζητήθηκε από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν τροποποίηση του άρθρου 1 του συντάγματος, το οποίο καθόρισε τα θαλάσσια σύνορά του. Η πρόταση εγκρίθηκε από το 97% των ψηφοφόρων.

Τροποποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τροπολογία πρότεινε τη διαγραφή του μέρους (β) του άρθρου 1, εδάφιο 1, αφήνοντας τα θαλάσσια σύνορα που ορίζονται μόνο από το μέρος (α). [1] Ο πρόεδρος Τόμι Ρεμενγκεσάου ισχυρίστηκε ότι αυτό θα ενίσχυε τις εδαφικές διεκδικήσεις της χώρας και τη διαπραγματευτική της θέση με άλλες χώρες. [2]

Άρθρο 1, εδάφιο 1:

  • (α) Η Δημοκρατία του Παλάου έχει δικαιοδοσία και κυριαρχία στην επικράτειά της που αποτελείται από όλα τα νησιά, τις ατόλες, τους υφάλους και τα κοπάδια που παραδοσιακά υπήρχαν στο αρχιπέλαγος του Παλάου, συμπεριλαμβανομένου του υφάλου Νγκερουέιντζελ και του νησιού Καγιανγκέλ στα βόρεια και του νησιού Χατοχομπέι (Νησί Τόμπι) και Χοτσαριχίε (ύφαλος της Ελένης) στο νότο και όλες οι γειτονικές περιοχές και μεταξύ τους, και επίσης, αποτελούνται από τα εσωτερικά νερά και τα αρχιπελαγικά ύδατα εντός αυτών των χερσαίων περιοχών, τα χωρικά ύδατα γύρω από αυτές τις χερσαίες περιοχές και τον εναέριο χώρο πάνω από εκείνα τα εδάφη και υδάτινες περιοχές, που εκτείνονται σε αποκλειστική οικονομική ζώνη διακοσίων (200) ναυτικών μιλίων, εκτός εάν οριοθετείται διαφορετικά από διμερή συμφωνία ή όπως ενδέχεται να περιοριστεί ή να επεκταθεί βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αλλαγή εγκρίθηκε από το 97% των ψηφοφόρων, με πλειοψηφία και στις 16 πολιτείες.

Επιλογή Ψήφοι %
Υπέρ 4.343 96,79
Κατά 144 3,41
Μη έγκυρες / κενές ψήφοι -
Σύνολο 4.487 100
Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι / προσέλευση 16.420
Πηγή: Direct Democracy

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]