Προφήτης Ηλίας Καλαβρύτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°3′36.0″N 21°53′57.1″E / 38.060000°N 21.899194°E / 38.060000; 21.899194

Προφήτης Ηλίας
Προφήτης Ηλίας is located in Greece
Προφήτης Ηλίας
Προφήτης Ηλίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΚαλαβρύτων
Δημοτική ΕνότηταΚαλαβρύτων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο1.060
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΓκέρμπεσι

Ο Προφήτης Ηλίας, παλαιότερα γνωστός ως Γκέρμπεσι, είναι ορεινό χωριό της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων στο Νομό Αχαΐας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων περίπου, στην ορεινή περιοχή νότια του Παναχαϊκού όρους, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικά αποτελεί έδρα της ομώνυμης Κοινότητας, στην οποία ανήκει και ο οικισμός Μουρίκι, ως τμήμα του διευρυμένου Δήμου Καλαβρύτων σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Προγράμματος Καλλικράτης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2011. Την περίοδο 1997-2010 βάσει της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας» αποτέλεσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ παλιότερα ήταν αυτοτελής Κοινότητα.

Ο Προφήτης Ηλίας γειτνιάζει με τα χωριά των Νεζερών, τις κοινότητες Μικρού και Μεγάλου Ποντιά, καθώς και με την περιοχή της Βλασίας.

Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ σε κορυφή ψηλότερα του οικισμού, στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής, υπάρχει και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία από το οποίο πήρε την σύγχρονη ονομασία του το χωριό.

Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 70 μόνιμοι κάτοικοι, αν και κατά την χειμερινή περίοδο ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μικρότερος[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είχε επίσημα την ονομασία Γκέρμπεσι μέχρι το 1928[2]. Οι πρώτοι κάτοικοι του είχαν αρβανίτικη καταγωγή[3].

Σήμερα, πολλοί με καταγωγή από το χωριό, κατοικούν ή διατηρούν ιδιοκτησία στην περιοχή της Αγριλιάς Αχαΐας, όπου στο παρελθόν αποτέλεσε τοποθεσία ξεχειμωνιάσματος για ποιμένες από το Γκέρμπεσι. Αυτό συνέβη επίσης και με άλλους πεδινός οικισμούς, όπως στον Άραξο της Δυτικής Αχαΐας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος. Απογραφή 2011
  2. Πανδέκτης
  3. Ο ιστορικός Γ. Παπανδρέου αναφέρει "οι κάτοικοι, γεωργοί και ποιμένες, είνε αλβανικής καταγωγής". Παπανδρέου 1906, σελ. 270. Βλ. παρόμοια πληροφορία στο ίδιο, σελ. 321.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.