Δημοσιογραφία των δεδομένων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η δημοσιογραφία των δεδομένων είναι "ένας τρόπος για την ενίσχυση της αναζήτησης και της σύνταξης ειδήσεων με τη χρήση και εξέταση των στατιστικών δεδομένων, προκειμένου να δοθεί μια βαθύτερη γνώση σε μια είδηση και να επισημανθούν τα σχετικά δεδομένα. Μία τάση στην ψηφιακή εποχή της δημοσιογραφίας είναι η διάδοση πληροφοριών στο κοινό μέσω διαδραστικού ηλεκτρονικού περιεχομένου μέσα από εργαλεία οπτικοποίησης δεδομένων όπως πίνακες, γραφήματα, χάρτες, ενημερωτικά δελτία, μικροεπεξεργαστές και οπτική πραγματικότητα. Η διεξοδική εξέταση τέτοιων συνόλων δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα και παρατηρήσεις σχετικά με ενδιαφέροντα επίκαιρα θέματα. Επιπλέον, η δημοσιογραφία των δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει κρυφά ζητήματα που φαινομενικά δεν ήταν προτεραιότητα στην ειδησειογραφική κάλυψη".[1] Η δημοσιογραφία των δεδομένων είναι τύπος δημοσιογραφίας που αντανακλά τον αυξημένο ρόλο που διαθέτουν τα αριθμητικά δεδομένα για την παραγωγή και τη διανομή πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή . Αντανακλά την αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ παραγωγών περιεχομένου (δημοσιογράφος) και πολλών άλλων τομέων όπως ο σχεδιασμός, η επιστήμη των υπολογιστών και οι στατιστικές. Από την άποψη των δημοσιογράφων, αντιπροσωπεύει "ένα επικαλυπτόμενο σύνολο δεξιοτήτων που προέρχονται από διαφορετικά πεδία". [2]

Η δημοσιογραφία των δεδομένων έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για να ενώσει διάφορες έννοιες και να τις συνδέσει με τη δημοσιογραφία. Κάποιοι τις θεωρούν ως επίπεδα ή στάδια που οδηγούν από την απλούστερη στην πιο σύνθετη χρήση των νέων τεχνολογιών στη δημοσιογραφική διαδικασία. [3]

Οι σχεδιαστές δεν είναι πάντα μέρος της διαδικασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή δημοσιογραφίας δεδομένων και συγγραφέα, Χενκ βαν Εςς, "Η δημοσιογραφία των δεδομένων μπορεί να βασίζεται σε δεδομένα που πρέπει πρώτα να επεξεργαστούν με εργαλεία πριν δημιουργηθεί μια ιστορία από αυτά. Δεν περιλαμβάνει την οπτικοποίηση καθαυτή."

Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα της δημοσιογραφίας δεδομένων είναι ότι πολλοί ορισμοί δεν είναι αρκετά σαφείς και επικεντρώνονται στην περιγραφή των υπολογιστικών μεθόδων βελτιστοποίησης, ανάλυσης και απεικόνισης των πληροφοριών. [4]

Περιοχές που καλύπτονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Υποβολή εκθέσεων για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο .
 2. Υπολογιστική υποβοηθούμενη αναφορά και δημοσιογραφική ενημέρωση, όπου οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν μεγάλες βάσεις δεδομένων για την παραγωγή ιστοριών.
 3. Infographics .
 4. Οπτικοποίηση δεδομένων .
 5. Διαδραστική απεικόνιση .
 6. Σοβαρά παιχνίδια, υπό την έννοια ότι μεταφέρουν την αλληλεπίδραση ένα βήμα παραπέρα.
 7. Η δημοσιογραφική βάση δεδομένων ή η δομημένη δημοσιογραφία, ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών όπου οργανώνονται πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων (σε αντίθεση με μια παραδοσιακή οργανωτική δομή που βασίζεται στην έρευνα ιστορικού).

Πρώτη εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πρώτα παραδείγματα χρήσης υπολογιστών με τη δημοσιογραφία δεδομένων, εντοπίζεται το 1952 από την CBS η οποία χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή για να προβλέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αλλά από το 1967 άρχισε να είναι ευρύτερα αποδεκτή, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για ανάλυση δεδομένων. [5]

Ως εργαζόμενος για τον Ελεύθερο Τύπο του Ντιτρόιτ εκείνη την εποχή, ο Φίλιπ Μάιερ χρησιμοποίησε ένα μεγάλο σύστημα υπολογιστή για να βελτιώσει τις αναφορές σχετικά με τις ταραχές που εξαπλώνονταν σε όλη την πόλη. Με ένα νέο τρόπο να δημιουργείται στην ανάλυση δεδομένων στη δημοσιογραφία, ο Μάιερ συνεργάστηκε με τον Ντόναλντ Μπάρλετ και τον Τζέιμς Στιλ για να εξετάσει τα πρότυπα καταδίκης στη Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Ο Μάιερ αργότερα έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Ακριβής Δημοσιογραφία που υποστήριζε τη χρήση αυτών των τεχνικών για το συνδυασμό της ανάλυσης δεδομένων με τη δημοσιογραφία.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, άρχισαν να συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα που συνέβαλαν στην επίσημη οργάνωση του τομέα της υποβοηθούμενης από υπολογιστές υποβολής εκθέσεων. Ο ερευνητικός δημοσιογράφος Μπιλ Ντέντμαν του Συντάγματος της Ατλάντα κέρδισε το 1989 το βραβείο Pulitzer για Το Χρώμα του Χρήματος, μια σειρά ιστοριών του 1988, όπου χρησιμοποίησε τεχνικές CAR για να αναλύσει τις φυλετικές διακρίσεις από τράπεζες και άλλους δανειστές ενυπόθηκων δανείων σε μαύρες γειτονιές μέσου εισοδήματος. [6] Το Εθνικό Ινστιτούτο Υποβοηθούμενων από Υπολογιστές Ρεπορτάζ (NICAR) [7] ιδρύθηκε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Μισσούρι σε συνεργασία με τους Ερευνητές Δημοσιογράφους και Συντάκτες (IRE). Το πρώτο συνέδριο αφιερωμένο στην CAR διοργανώθηκε από τη NICAR σε συνεργασία με τον Τζέιμς Μπράουν στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και πραγματοποιήθηκε το 1990. Οι διασκέψεις του NICAR διεξάγονται ετησίως και σήμερα είναι η μοναδική μεγαλύτερη συγκέντρωση δημοσιογράφων δεδομένων.

Παρόλο που η δημοσιογραφία των δεδομένων έχει χρησιμοποιηθεί ανεπίσημα από τους επαγγελματίες της υποβοηθούμενης από υπολογιστές έρευνας για δεκαετίες, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση από έναν σημαντικό οργανισμό ειδήσεων έγινε από την Guardian, η οποία ξεκίνησε το Datablog τον Μάρτιο του 2009. [8] Και παρόλο που η πατρότητα του όρου αμφισβητείται, χρησιμοποιείται ευρέως από τη στιγμή που τα έγγραφα του πολέμου του Αφγανιστάν, διέρευσαν από τα Wikileaks διαρρεύσουν τον Ιούλιο του 2010. [9]

Η Guardian για την κάλυψη του πολέμου, εκμεταλλεύτηκε δωρεάν εργαλεία οπτικοποίησης δεδομένων, όπως το Google Fusion Tables, ένα άλλο κοινό στοιχείο της δημοσιογραφίας δεδομένων. Στο βιβλίο Τα γεγονότα είναι Ιερά από τον εκδότη του Datablog, Σάιμον Ρότζερς περιγράφει τη δημοσιογραφία δεδομένων κάπως έτσι:

"Το σχόλιο είναι ελεύθερο", έγραψε ο συντάκτης της Guardian C.P. Scott το 1921, "αλλά τα γεγονότα είναι ιερά". Ενενήντα χρόνια αργότερα, η δημοσίευση αυτών των ιερών γεγονότων έχει γίνει από μόνη της ένα νέο είδος δημοσιογραφίας: η δημοσιογραφία των δεδομένων. Και γρήγορα γίνεται μέρος της απόδειξης.

— Σάιμον Ρότζερς, Τα γεγονότα είναι Ιερά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Antonopoulos, Nikos· Karyotakis, Minos-Athanasios (2020). The SAGE International Encyclopedia of Mass Media and Society. Thousands Oaks, CA: SAGE Publications, Inc. σελ. 440. ISBN 9781483375533. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
 2. Thibodeaux, Troy (6 October 2011), 5 tips for getting started in data journalism, http://www.poynter.org/how-tos/digital-strategies/147734/5-tips-for-getting-started-in-data-journalism/, ανακτήθηκε στις 11 October 2011 
 3. Michelle Minkoff (24 Μαρτίου 2010). «Bringing data journalism into curricula». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
 4. Houston, Brant (2019). Data Journalism. In the International Encyclopedia of Journalism Studies. Wiley-Blackwell. σελίδες 1–9. ISBN 9781118841570. 
 5. Houston, Brant (2015). Computer-Assisted Reporting: A Practical Guide, Fourth Edition. New York City: Routledge. σελ. 9. ISBN 978-0-7656-4219-6. 
 6. http://powerreporting.com/color/
 7. «About NICAR». National Institute for Computer Assisted Reporting. Investigative Reporters and Editors. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 
 8. Rogers, Simon (28 July 2011), «Data journalism at the Guardian: what is it and how do we do it?», The Guardian (London), https://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jul/28/data-journalism, ανακτήθηκε στις 25 October 2012 
 9. Kayser-Bril, Nicolas (19 July 2011), Les données pour comprendre le monde, http://www.internetactu.net/2011/07/19/les-donnees-pour-comprendre-le-monde/, ανακτήθηκε στις 6 October 2011 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]