Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (Τσεχία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα
Občanská demokratická strana
ΠρόεδροςΠετρ Φιάλα
Ίδρυση21 Απριλίου 1991
ΈδραDoudlebská 1699/5, Πράγα, Τσεχία
ΙδεολογίαΣυντηρητισμός
Φιλελεύθερος συντηρητισμός
Οικονομικός φιλελευθερισμός
Εθνικός συντηρητισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Πολιτικό φάσμαΔεξιά
Κεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνής Δημοκρατική Ένωση
Σημαία κόμματος
Ιστότοπος
ods.cz
Πολιτικό σύστημα Τσεχίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (τσεχ. Občanská demokratická strana) είναι τσεχικό συντηρητικό πολιτικό κόμμα[1]. Είναι το μεγαλύτερο συντηρητικό κόμμα της Τσεχίας, ενώ έχει 53 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθιστώντας το ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του μετά το Τσεχικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση της χώρας μαζί με το ΤΟΠ 09 και τα Δημόσια Θέματα, ενώ ο αρχηγός του Πετρ Νέτσας είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Τσεχίας από τον Ιούνιο του 2010.

Το κόμμα είναι φιλελεύθερο συντηρητικό, υποστηρίζει τον οικονομικό φιλελευθερισμό και είναι ευρωσκεπτικιστικό. Συμμετέχει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, ενώ διεθνώς, ανήκει στη Διεθνή Δημοκρατική Ένωση.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1991 από τον Βάτσλαβ Κλάους από την παράταξη του Πολιτικού Φόρουμ που τασσόταν υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Το κόμμα κέρδισε τις εκλογές του 1992 και παρέμεινε στην κυβέρνηση για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Τσεχίας μετά την ανεξαρτησία της. Ο πρώην αρχηγός του Μίρεκ Τοπολάνεκ διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2006 μέχρι το 2009, ενώ ο τωρινός αρχηγός του Πετρ Νέτσας τον διαδέχτηκε το 2010. Στις εκλογές του 2010, το κόμμα απώλεσε 28 έδρες αλλά παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, με τον Νέτσας να γίνεται πρωθυπουργός της χώρας.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βουλή των Αντιπροσώπων
34 / 200
Γερουσία
18 / 81
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
4 / 21
Περιφερειακά συμβούλια
76 / 675
Τοπικά συμβούλια
2,845 / 61,892

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Parties and elections in the Czech Republic». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]