Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
ΠρόεδροςΤόμας Τζέφερσον
Ίδρυση1792
ΔιάδοχοςΔημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)
ΙδεολογίαΚοινωνικός Φιλελευθερισμός
Προοδευτισμός
Αμερικανικός φιλελευθερισμός
ΘέσηΚεντροαριστερά
Πολιτικό σύστημα ΗΠΑ
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, πιο γνωστό εκείνη την εποχή με διάφορα άλλα ονόματα, ήταν αμερικανικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από τον Τόμας Τζέφερσον και τον Τζέιμς Μάντισον. Το κόμμα απέκτησε δύναμη μετά τις εκλογές του 1800 καθώς το αντίπαλο Ομοσπονδιακό Κόμμα διαλύθηκε. Οι Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι αργότερα διαλύθηκαν και αυτοί το 1825. Ένα κομμάτι τους δημιούργησε το Δημοκρατικό Κόμμα, και οι υπόλοιποι συνετέλεσαν στη δημιουργία του κόμματος των Whig, που μετεξελίχθηκε στους σημερινούς Ρεπουμπλικανούς.

Το Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δημιουργήθηκε ως παράταξη στο Κονγκρέσο που αντιτάχθηκε στις συγκεντρωτικές πολιτικές του Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίος υπηρέτησε ως Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Οι Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι ηττήθηκαν από τον Ομοσπονδιακό Τζον Άνταμς στις προεδρικές εκλογές του 1796, ο Τζέφερσον και οι συμμάχοι του Δημοκρατικού-Ρεπουμπλικανικού τέθηκαν κέρδισαν σις εκλογές του 1800. Ως πρόεδρος, ο Τζέφερσον συμβάλλει στη μείωση του εθνικού χρέους και των κρατικών δαπανών και ολοκλήρωσε την Αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία.

Οι Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι ήταν βαθιά αφοσιωμένοι στις αρχές τoy Ρεπουμπλικανισμού, τις οποίες φοβούνταν ότι απειλούνται από τις υποτιθέμενες μοναρχικές τάσεις των Ομοσπονδιακών.