Δημοκρατικοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δημοκρατικοί είναι το όνομα διαφόρων πολιτικών παρατάξεων από την εποχή της αρχαιότητας στη Μεσόγειο μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δημοκρατικές παρατάξεις εμφανίστηκαν στις πόλεις-κράτη μετά την ανάπτυξη τους. Σκοπός μιας δημοκρατικής παράταξης ήταν η εγκαθίδρυση και η λειτουργία μιας (άμεσης) δημοκρατίας. Σε αυτό το πολίτευμα η εξουσία ασκούταν από όλους τους πολίτες, ενώ κυρίαρχο όργανο ήταν η Εκκλησία του δήμου. Η πιο γνωστή δημοκρατική παράταξη της αρχαιότητας είναι η δημοκρατική παράταξη της αρχαίας Αθήνας με αρχηγό τον Περικλή. Πολιτικοί αντίπαλοι των δημοκρατικών ήταν οι αριστοκρατικοί. Αντίθετα, από τους δημοκρατικούς οι αριστοκρατικοί είχαν ως σκοπό την εγκαθίδρυση και λειτουργία αριστοκρατίας.

Πρώιμη σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εξάπλωση του φιλελευθερισμού αναπτύχθηκαν δημοκρατικές παρατάξεις στις πόλεις. Μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα οι δημοκρατικοί αγωνίζονταν για την αντικατάσταση της βασιλείας από τη δημοκρατία και την ανατροπή της βασιλείας. Πολιτικοί τους αντίπαλοι εκείνες τις εποχές ήταν οι φιλοβασιλικοί.

Ύστερη σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και υπάρχουν ακόμα δημοκρατικές παρατάξεις, η ιδεολογία τους εμπλουτίζεται προς διάφορες κατευθύνσεις, γιατί ο πρωταρχικός σκοπός τους έχει επιτευχθεί. Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο είδη δημοκρατικών παρατάξεων οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί. Μια πιο εύστοχη μετάφραση στα ελληνικά θα μπορούσε να είναι οι πολιτειακοί και οι λαοκρατικοί αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές οι πρώτοι είναι πιο συντηρητικοί, ενώ οι άλλοι υποστηρίζουν περισσότερο την ισότητα σε θέματα όπως ευκαιρίες, μισθοί κτλ.