Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοκρατία του Ντον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατία του Ντον
Δημοκρατία του Ντον (1918–19)
Донская республика

Παντοδύναμος Στρατός του Ντον (1919–20)
Всевеликое войско Донское

Εθνόσημο
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
χάρτης του Όμπλαστ του Ντον
Νοβοτσερκάσκ
ρωσικά, ουκρανικά
Θρησκεία
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Κοινοβουλευτική δημοκρατία
Νόμισμαρούβλι του Ντον

Η Δημοκρατία του Ντον (ρωσικά: Донская республика / Donskaya respublika), αργότερα γνωστή ως Παντοδύναμος Στρατός του Ντον (ρωσικά: Всевеликое войско Донское / Vsevelikoye voysko Donskoye), ήταν μια ανεξάρτητη αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία κατά των Μπολσεβίκων, η οποία σχηματίστηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Ρωσίας στο έδαφος των Κοζάκων του Ντον εναντίον μιας άλλης αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Ντον. Η Δημοκρατία του Ντον υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου μετά την κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1918 έως το 1920. [1]

Τον Απρίλιο του 1918, μετά την απελευθέρωση του Νοβοτσερκάσκ από τον έλεγχο της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Ντον, σχηματίστηκε μια προσωρινή κυβέρνηση του Ντον υπό τον Γκ. Π. Ιάνοφ. Στις 11 Μαΐου άνοιξε ο «κύκλος για τη σωτηρία του Ντον», ο οποίος οργάνωσε τον πόλεμο εναντίον των Μπολσεβίκων. Στις 16 Μαΐου, ο Πιότρ Κρασνόφ εξελέγη Αταμάνος. Στις 17 Μαΐου, ο Κρασνόφ παρουσίασε τους «Βασικούς νόμους του Παντός Μεγάλου Στρατού του Ντον». Τα 50 σημεία του περιελάμβαναν το απαραβίαστο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και κατάργησαν όλους τους νόμους, οι οποίοι είχαν εκδοθεί μετά την παραίτηση του τσάρου Νικολάου Β'. Ο Κρασνόφ ενθάρρυνε επίσης τον εθνικισμό. Σύμφωνα με τον Πέτερ Κενέζ, «αυτή η νέα ενασχόληση με τις δόξες του παρελθόντος επέτρεψε στους Κοζάκους να θεωρήσουν τον αγώνα ενάντια στους εχθρούς τους ως έναν πόλεμο εθνικής απελευθέρωσης και όχι απλώς έναν πόλεμο για την υπεράσπιση των ιδιωτικών τους συμφερόντων ενάντια στους συμπολίτες τους»[2].

Η Δημοκρατία του Ντον διεκδίκησε το έδαφος της περιοχής του Ντον με πρωτεύουσα την πόλη Νοβοτσερκάσκ. Διοικητικά, η Δημοκρατία του Ντον χωρίστηκε σε δέκα επαρχίες (οκρούγκ), καλύπτοντας μια περιοχή που βρίσκεται στις Περιφέρειες Ροστόφ και Βόλγκογκραντ της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και στις Περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της γειτονικής Σοβιετικής Δημοκρατίας Ντονέτσκ-Κρίβοϊ Ρογκ.

Σύμφωνα με τον Πέτερ Κενέζ, «ο Κρασνόφ ονόμασε τον Σεμένοφ, έναν από τους αξιωματικούς του στρατού, «κυβερνήτη» της επαρχίας Βορονέτς (το τμήμα που είχε απελευθερωθεί) και τον συνταγματάρχη Μανάκιν «κυβερνήτη» της επαρχίας Σαράτοφ».[2] :176

Η Δημοκρατία του Ντον έπαψε να υπάρχει, όταν οι Κοζάκοι του Ντον, οι οποίοι αποτελούσαν ουσιαστικό μέρος του Λευκού Στρατού, ηττήθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Πολλοί από τους Ρώσους Κοζάκους στο Ντον υποβλήθηκαν σε αποκοζακισμό το 1919-1921, κατά τη διάρκεια του σοβιετικού λιμού του 1932-33 και λόγω του επαναπατρισμού των Κοζάκων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα την τελική εξαφάνιση του κινήματος αντίστασης των Κοζάκων του Ντον στη Σοβιετική Ένωση.

Φωτογραφική συλλογή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. "Smele, Jonathan D. (19 Νοεμβρίου 2015). Historical Dictionary of the Russian Civil Wars, 1916-1926. Rowman & Littlefield. σελ. 336. ISBN 9781442252813. 
  2. 2,0 2,1 Kenez, Peter (2004). Red Attack, White Resistance; Civil War in South Russia 1918. Washington, DC: New Academia Publishing. σελίδες 139–141. ISBN 9780974493442. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]