Δημήτριος Τσετινές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Τσετινές
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19 Σεπτεμβρίου 1937
Μάνδρα Ξάνθης
Θάνατος20 Δεκεμβρίου 1999 (62 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Ροδόπης)

Ο Δημήτριος Τσετινές (19 Σεπτεμβρίου 193720 Δεκεμβρίου 1999) ήταν Έλληνας πολιτικός, γεννημένος στη Μάνδρα Ξάνθης.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς του, Ανέστης και Αναστασία, ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες και είχαν 6 παιδιά. Ο Τσετινές τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Ξάνθης και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων έφυγε για ανώτατες σπουδές στην Αυστρία. Τελείωσε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Γκρατς της Αυστρίας. Παντρεύτηκε τη Φρειδερίκη το γένος Ματθαιοπούλου από την Κομοτηνή Νομού Ροδόπης, με την οποία απέκτησαν 3 παιδιά. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κομοτηνή, όπου άσκησε το επάγγελμα του πολιτικού Μηχανικού. Ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε μέρος ως υποψήφιος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1974-1999). Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής στις περιόδους 1978-1982 και 1990-1994. Εξελέγη Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ το 1989 στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου. Στις εκλογές του 1990 τον Απρίλιο αν και έλαβε σημαντικό αριθμό ψήφων δεν εξελέγη Βουλευτής επειδή το κόμμα δεν έλαβε το εκλογικό μέτρο και στερήθηκε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο Νομός Ροδόπης. Επανεξελέγη βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 1993 και γενικώς αρκετές φορές κατά την περίοδο 1989-1999.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Δεκεμβρίου 1999 έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον προϋπολογισμό από το βήμα της Βουλής και κατέληξε στην εντατική του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα[1]. Για να τον τιμήσει ο Δήμος Κομοτηνής ονόμασε δρόμο με το όνομά του, επίσης ο Δήμος Σαπών έδωσε το όνομά του σε θέατρο της πόλης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΤΙΝΕΣ, Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 20/12/1999, ανάκτηση 16-2-2013.