Δημήτριος Πουλικάκος (αγωνιστής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτριος Πουλικάκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1798
Βάμβακα Λακωνίας
Θάνατος1856
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Οιτύλου)
αντιστράτηγος
πληρεξούσιος

Ο Δημήτριος Πουλικάκος (1798 - 1856) υπήρξε Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και μετέπειτα ανώτερος αξιωματικός της Φάλαγγας.

Καταγόταν από το χωριό Βάμβακα της Μάνης και αργότερα κατοίκησε στη Στεφανιά Λακωνίας. Κατά την Επανάσταση διακρίθηκε κυρίως στην απελευθέρωση της Καλαμάτας το Μάρτιο του 1821, στις μάχες Βαλτετσίου, Τρικόρφων, καθώς επίσης και στην πολιορκία της Τριπολιτσάς κατά το ίδιο έτος. Συμμετείχε επίσης στις μάχες κατά του Δράμαλη στο Άργος το 1822, ενώ αργότερα το 1825 έλαβε μέρος και στη μάχη στο Μανιάκι Μεσσηνίας εναντίον του Ιμβραήμ Πασά. Το έτος 1826 συμμετείχε επίσης στις μάχες Αλμυρού και Πολυαράβου της Μάνης. Το 1823 πήρε το βαθμό του χιλίαρχου, ενώ το 1825 προήχθη σε αντιστράτηγο.

Ήταν έγγαμος από το έτος 1825 με την Μαρία Πουλικάκου, το γένος Κωνσταντέλου, η οποία καταγόταν από τις Κυδωνιές της Λακωνίας. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: Τον Πουλίκο, τον Παντολέοντα και την Παναγιώτα.

Μετά την απελευθέρωση, ο Δημήτριος Πουλικάκος, εκτός από τη στρατιωτική του σταδιοδρομία, όπου τιμήθηκε με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη της Φάλαγγας, ανέπτυξε και πολιτική δράση, όντας πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση του 1843 και βουλευτής Οιτύλου κατά την περίοδο 1853 - 1856. Απεβίωσε εν ενεργεία βουλευτής στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου του 1856.