Δημήτριος Γεωργιάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτριος Γεωργιάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18 ιουνίου 1924
Βόλος
Θάνατος25  Ιουλίου 1990
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατηλεοπτικός παραγωγός
παραγωγός ταινιών

Ο Δημήτριος Γεωργιάδης ήταν Έλληνας κινηματογραφικός και τηλεοπτικός παραγωγός (1924-1990).

Γεννήθηκε στη Σούρπη Μαγνησίας το 1924. Στα πρώτα μεταεφηβικά του χρόνια και μετά από πολλές περιπέτειες λόγω του Εμφυλίου κατάφερε και πήγε στην Αθήνα, εργάστηκε σαν οδηγός αστικών λεωφορείων. Ταυτόχρονα αρχίζει να τον ενδιαφέρει πιο πολύ σαν προσωπική χρήση η εισαγωγή από το εξωτερικό ταινιών μεγάλου μήκους εξασφαλίζοντας όμως και τα δικαιώματα προβολής αυτών σε αίθουσες της Αθήνας και όχι μόνο.

Ασχολείται σχεδόν αυτοδίδακτα με μοντάζ, έως ότου το 1958 ιδρύει το δικό του στούντιο στην πλατεία Μεταξουργείου και συγκεκριμένα στην οδό Βιργινίας Μπενάκη. Σχεδόν αμέσως έρχονται οι πρώτες συνεργασίες με Έλληνες σκηνοθέτες και το μικρό μέχρι τότε στούντιο γεμίζει με νέες τεχνολογίες αποκτώντας μουβιόλες, κολλέζες και τηλεσινέ, μέθοδος που αργότερα στην Ελλάδα και πολύ νωρίτερα στο εξωτερικό χρησιμοποιούνταν σε μετατροπές ταινιών για τηλεοπτικό σήμα. Ταυτόχρονα εισάγει αυτός για πρώτη φορά από την Γερμανία τις μηχανές λήψεως και προβολής με φιλμ διαμέτρου 16mm.

Μετά το 1968 που η τηλεόραση κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα παραχωρεί μεγάλο μέρος των ταινιών, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της κρατικής ταινιοθήκης.

Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 1990 σε ηλικία 66 ετών.