Δημήτρης Π. Μακρής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτρης Π. Μακρής
Γέννηση1974
Ξάνθη
ΕθνικότηταΈλληνας
ΣπουδέςΤΕΙ Αθήνας (πτυχίο, 1995)
Univ. of Burgundy (MSc, 1997)
Imperial College (PhD, 2001)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΕπιστήμη τροφίμων
Διδακτορικός καθηγητήςΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής

Ο Δημήτρης Π. Μακρής είναι ειδικός Επιστήμης και Χημείας Τροφίμων και μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1974 στην Ξάνθη.

Σπούδασε σε Ελλάδα και Γαλλία. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη χημεία τροφίμων από το Imperial College, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει υπηρετήσει για πάνω από 18 έτη επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ποιότητας Τροφίμων & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (CIHEAM), στη χημεία λιπών & αντιοξειδωτικών. Έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα ∆ιατροφής και ∆ιαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και για 8 ακαδημαϊκά έτη διετέλεσε λέκτορας και επίκουρος καθηγητής Βιοχημείας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και ∆ιατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται κυρίως στην αξιοποίηση αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων και βιομάζας για την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας (λ.χ. αντιοξειδωτικά, χρωστικές) μέσω τεχνολογιών εκχύλισης και μοντελοποίησης, και στη πολυφαινολική σύσταση και αντιοξειδωτική δράση φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Έργο και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 170 ερευνητικά άρθρα και κατέχει περισσότερες από 9.500 αναφορές[2] (h-index: 47), και επίσης έχει συμβάλει σε σειρά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών διεθνών και εθνικών προγραμμάτων. Έχει εκλεγεί ως μέλος της συντακτικής επιτροπής των διεθνών περιοδικών υψηλού κύρους, Journal of Applied Research on Medicinal & Aromatic Plants (Elsevier) και Molecules (MDPI).

Τον Οκτώβριο 2020 σε μελέτη της έρευνας των Ioannidis κ.ά. στο επιστημονικό περιοδικό Plos Biology, το όνομά του συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους Mendeley Data 2020[3] για τη διεθνή απήχηση του έργου του στην επιστήμη και τη χημεία τροφίμων και τα φυσικά προϊόντα.[4][5]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δημήτρης Μακρής». food.uth.gr. 23 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Dimitris P. Makris PhD DIC». ‪Google Scholar‬. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2022. 
  3. Ioannidis, John P. A.; Boyack, Kevin W.; Baas, Jeroen (2020-10-16). «Updated science-wide author databases of standardized citation indicators». PLOS Biology (Public Library of Science (PLoS)) 18 (10): e3000918. doi:https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918. ISSN 1545-7885. 
  4. https://www.vet.uth.gr/?p=6762
  5. «Είκοσι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις λίστες με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες». e-thessalia.gr. 2 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2022.