Δημήτρης Αντωναρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημήτρης Αντωναρόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Οκτωβρίου 1821
Θάνατος28  Ιουνίου 1896
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων
ΒραβεύσειςΤαξιάρχης του Σωτήρος

Ο υποστράτηγος Δημήτριος Αντωναρόπουλος (15 Οκτωβρίου 1821 - 28 Ιουνίου 1896) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία στις 15 Οκτωβρίου 1821. Πατέρας του ήταν ο οπλαρχηγός Κυριάκος Αντωναρόπουλος. Από μικρό παιδί έχασε τον πατέρα του. Ακολούθησε στρατιωτική καριέρα μπαίνοντας στην σχολή των Ευελπίδων. Αποσύρθηκε από δική του πρωτοβουλία και κατατάχτηκε ως απλός στρατιώτης το 1841. Υπηρέτησε δεκαπέντε χρόνια και έφτασε στον βαθμό του υπολοχαγού, και το 1876 προάχθηκε σε ταγματάρχη.

Διετέλεσε φρούραρχος στο Ναύπλιο, Πάτρα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Άρτα, Καλαμάτα, και τελικά στην Αθήνα. Υπηρέτησε επίσης ως αρχηγός Λάρισας.

Κατά την προσάρτηση της Ηπείρου και Θεσσαλίας πρώτος μπήκε στην Άρτα επί κεφαλής χιλίων ανδρών. Ασχολήθηκε με τα πολιτικά και εκλέχτηκε βουλευτής εναντίον του Σωτηρόπουλου το 1887.

Τιμήθηκε επίσης με τον Ταξιάρχη του Σωτήρα, επίσης με παράσημα της Γερμανίας και της Δανίας. Αποσύρθηκε από την ενεργή υπηρεσία το 1892 με βαθμό υποστράτηγου. Απεβίωσε στις 28 Ιουνίου 1896 από συγκοπή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]