Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δείκτης επιστημονικής ποιότητας c

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο δείκτης επιστημονικής ποιότητας c (αγγλ. c-index) είναι ένας νέος αριθμητικός δείκτης που αξιολογεί την ποιότητα των ερευνητικών δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα, ανεξάρτητα από την ερευνητική επιστημονική περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται.

Εισήχθη αρχικά το 2016 από τον Έλληνα ερευνητή δρ. Γιάννη Ιωαννίδη (Stanford University) και τους συνεργάτες του, Klavans R. & Boyack K.[1] και το έτος 2019 σε μια βελτιωμένη έκδοση[2], στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Plos Biology (Updated science-wide author databases of standardized citation indicators).

Με βάση νεότερη ερευνητική μελέτη των Ioannidis et al.[3] ο νέος δείκτης c υπολογίζεται από έναν λογάριθμο που συγκεντρώνει όλα τα γνωστικά ερευνητικά πεδία μαζί και διαβαθμίζει την έρευνα (από τη βάση Scopus) από όλες τις περιοχές έρευνας ακόμη και αυτές με χαμηλότερη πυκνότητα (low citation density). Η ανωτέρω έρευνα της έρευνας (meta-research) αναλύει την όλη μεθοδολογία και τελικά ξεχωρίζει το ανώτερο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων του κόσμου, σε μια ενιαία κατάσταση σε κάθε γνωστικό αντικείμενο (sub-discipline).

Γενικά, οι παράμετροι που καθορίζουν τον νέο δείκτη c είναι, κατά σειρά: (i) ο ολικός αριθμός των αναφορών κάθε ερευνητή, (ii) ο δείκτης h, (iii) ο δείκτης Hm, (iv) ο αριθμός αναφορών από εργασίες μοναδικού συγγραφέα, (v) ο αριθμός αναφορών από εργασίες ως μοναδικού και ως πρώτου συγγραφέα, και (vi) ο αριθμός αναφορών από εργασίες ως μοναδικού, ως πρώτου, και ως τελευταίου συγγραφέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]