Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δακτυλοβάμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο δακτυλοβάμων είναι ζώο που στέκεται ή περπατά στα δάκτυλά του. Οι δακτυλοβάμονες περιλαμβάνουν πουλιά που περπατάνε (αυτό που θεωρούν πολλοί ότι είναι τα γόνατα των πουλιών είναι στην πραγματικότητα οι αστράγαλοι), γάτες, σκυλιά και πολλά άλλα θηλαστικά, αλλά όχι πελματοβάμονες ή οπληφόρα. Οι δακτυλοβάμονες γενικά κινούνται πιο γρήγορα και πιο ήσυχα από άλλα ζώα.

Υπάρχουν ανατομικές διαφορές μεταξύ των άκρων των πελματοβάμονων, όπως των ανθρώπων, και των άκρων των οπληφόρων και των δακτυλοβάνονων. Τα δακτυλοβάμονα ζώα και τα οπληφόρα έχουν σχετικά μακρά καρπιαία και ταρσαία και τα οστά που αντιστοιχούν στον ανθρώπινο αστράγαλο τοποθετούνται έτσι πολύ υψηλότερα στο άκρο από ό, τι σε έναν άνθρωπο. Σε ένα δακτυλοβάμον ζώο, αυτό επιμηκύνει αποτελεσματικά το πόδι, τόσο πολύ ώστε αυτά που συχνά θεωρούνται ως "χέρια" και "πόδια" ενός δακτυλοβάμονος ζώου αντιστοιχούν μόνο σε αυτά που θα ήταν τα οστά του ανθρώπινου δακτύλου του χεριού ή του ποδιού.

Οι άνθρωποι συνήθως περπατούν με τα πέλματα των ποδιών τους στο έδαφος, σε κίνηση πελματοβάμονα. Αντίθετα, τα δακτυλοβάμονα ζώα περπατούν στις απομακρυσμένες και ενδιάμεσες φάλαγγές τους. Η κίνηση του δακτυλοβάμονος είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό κυρτό σχήμα των ποδιών των σκύλων.

Τα οπληφόρα ζώα, όπως τα άλογα και τα βοοειδή, περπατούν μόνο στις πιο απομακρυσμένες άκρες των δακτύλων τους, ενώ στα δακτυλοβάμονα ζώα, περισσότερα από ένα τμήμα του δακτύλου έρχεται σε επαφή με το έδαφος, είτε άμεσα (όπως στα πουλιά) είτε μέσω των μαξιλαρακιών του πέλματος (όπως στους σκύλους).

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκελετός ενός λύκου, που δείχνει μια τυπική διάταξη δακτυλοβάμονα των οστών του ποδιού

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]