Δακικός (νόμισμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Με μωβ η Δακία ως ρωμαϊκή επαρχία.

Ο δακικός, λατιν. dacicus ήταν χρυσό νόμισμα, που εκδόθηκε από τον Ρωμαία Αυτοκράτορα Δομιτιανό (βασ. 81-96) προς τιμή της νίκης του εναντίον των Δακών τον 1ο αι.

Οι όροι της ειρήνης με τον Δεκέβαλο, βασιλιά των Δακών, επικρίθηκαν σοβαρά από του σύγχρονούς του συγγραφείς, που θεώρησαν την συμφωνία ντροπιαστική για τους Ρωμαίους, καθώς η συμφωνία χορηγούσε στον Δεκέβαλο ετήσιο επίδομα των 8.000.0000 σηστέρτιων. Για το υπόλοιπο της βασιλείας του Δομιτιανού η Δακία παρέμεινε ένα σχετικά ειρηνικό υποτελές βασίλειο, αλλά ο Δεκέβαλος χρησιμοποίησε τα ρωμαϊκά χρήματα για να οχυρώσει την άμυνά του και συνέχισε να προκαλεί τη Ρώμη ως τη βασιλεία του Τραϊανού.

O Δομιτιανός, νικητής των Δακών.

Ο όρος δακικός είναι επίσης επίθετο νίκης, που ελάμβαναν οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες, καθώς σημαίνει "ο κατακτητής της Δακίας". Ο Τραϊανός και ο Κωνσταντίνος Α΄ επιβραβεύθηκαν με τον τίτλο αυτόν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dācicus ī, m a gold coin of Domitian, conqueror of the Dacians. Lewis, Charlton, T. An Elementary Latin Dictionary. New York, Cincinnati, and Chicago. American Book Company. 1890.
  • "The Dacian Wars". msersch.ancients.info. Retrieved 09.10.2009.