Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δαβίδ Η΄ της Γεωργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δαυίδ Η΄ της Γεωργίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1273
Θάνατος1311
Γεωργία
Χώρα πολιτογράφησηςΓεωργία
ΘρησκείαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟλιάθ
ΤέκναΓεώργιος ΣΤ΄ της Γεωργίας
ΓονείςΔημήτριος Β΄ της Γεωργίας[1] και Μεγάλη Κομνηνή της Γεωργίας[1]
ΑδέλφιαΒαχτάνγκ Γ΄ της Γεωργίας
Γεώργιος Ε΄ της Γεωργίας
Jiajak Bagrationi
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατιόνι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Δαβίδ Η΄, γεωργιανά : დავით VIII, David VIII, (1273 - 1311), από τον Οίκο των Βαγρατιδών Ιβηρίας, ήταν βασιλιάς της Γεωργίας στο 1292-1302 και 1308-1311.

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Δημητρίου Β΄ του Αυτοθυσιαζόμενου και της Μεγάλης Κομνηνής, κόρης του Μανουήλ Α΄ αυτοκράτορα της Τραπεζούντας. Διορίστηκε από τον Χουλαγκού ηγεμόνα Γκαϊχατού ως βασιλιάς της Γεωργίας, ως ανταμοιβή για τις στρατιωτικές του υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Ρούμελη το 1293. Διαδεχόμενος τον εξάδελφό του Βαχτάνγκ Β΄, η κυριαρχία του Δαβίδ Η΄ εκτεινόταν στην πραγματικότητα μόνο στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου, ενώ η δυτική Γεωργία βρισκόταν υπό τον κλάδο Ιμερέτι του Οίκου των Βαγρατιδών Γεωργίας από το 1259.

Το 1295 υποστήριξε τον Μπαϊντού Χαν σε μία εσωτερική σύγκρουση στο Iλχανάτο. Ωστόσο ο Μπαϊντού σκοτώθηκε και ο Γκαζάν έγινε Χαν. Ο Γκαζάν διέταξε τον Γεωργιανό βασιλιά να φτάσει στην πρωτεύουσά του Ταμπρίζ. Ενθυμούμενος τη μοίρα του πατέρα του, ο Δαβίδ Η΄ αρνήθηκε να συμμορφωθεί και άρχισε να προετοιμάζεται για πόλεμο. Ο Γκαζάν Χαν απάντησε με μία εκστρατεία τιμωρίας και κατέστρεψε τη χώρα. Υποστηριζόμενοι από τους Μογγόλους, οι Οσσέτιοι επιτέθηκαν στην επαρχία Σίντα Κάρτλι και κατέλαβαν το φαράγγι του ποταμού Λιάχβι. Ο Δαβίδ Η΄ εδραιώθηκε στα βουνά Μτιουλέτι και νίκησε μιί μεγάλη δύναμη των Μογγόλων σε ένα απελπισμένο αντάρτικο, πολεμώντας στο Τσικάρε. Στη συνέχεια, ο Χαν τον κήρυξε έκπτωτο και διόρισε βασιλιά τον μικρότερο αδελφό τού Δαβίδ, τον Γεώργιο Ε΄ το 1299.

Αν και υποστηρίχθηκε από τις Μογγολικές δυνάμεις, η εξουσία του Γεωργίου Ε΄ δεν επεκτάθηκε εκτός της πρωτεύουσας της Γεωργίας Τιφλίδα και ο Χαν τον αντικατέστησε από έναν άλλο αδελφό, τον Βαχτάνγκ Γ'΄ το 1302. Ο νέος βασιλιάς οδήγησε έναν Μογγολικό στρατό εναντίον του Δαβίδ Η, αλλά δεν μπόρεσε να διεισδύσει βαθιά στις κατά κύριο λόγο ορεινές επαρχίες που κατείχαν οι επαναστάτες, και διαπραγματεύτηκε μία εκεχειρία. Ο Δαβίδ ΄ αναγνωρίστηκε ως από κοινού κυρίαρχος με τον αδελφό του και έλαβε το πριγκιπάτο του Aλαστάνι στη νότια επαρχία Τζαβαχέτι. Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τους Αιγύπτιους Μαμελούκους, τους παραδοσιακούς αντιπάλους του Ιλχανάτου, και με τη μεσολάβηση του Βυζαντίου επέτυχε την απόδοση της Μονής του Σταυρού στην Ιερουσαλήμ στη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία το 1305.

Ο Δαβίδ Η΄ νυμφεύτηκε δύο φορές, πρώτα με τη Μογγόλα πριγκίπισσα Ολτζάτ (Oljath) και στη συνέχεια με μία κόρη του Γεωργιανού ευγενή Χαμάντα Σουραμέλι. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Γεώργιος ΣΤ΄ ο Μικρός το 1311.

Σώζονται δύο τύποι νομισμάτων, που εκδόθηκαν στο όνομα του Δαβίδ Η΄, αργυρά και χάλκινα νομίσματα που κόπηκαν το 1297 και το 1310, αντίστοιχα. Το κενό μεταξύ αυτών των δύο περιόδων γεμίζει με τις κοπές του αδελφού του Δαβίδ Η΄, τού Βαχτάνγκ Γ΄. [2]

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Limper, B. Die Mongolen und die christlichen Völker des Kaukasus - Eine Untersuchung zur pol. Geschichte Kaukasiens im 13. und beginnenden 14. Jh. Diss. Köln 1980
  • Lang, DM Georgia in the Reign of Giorgi the Brilliant (1314–1346) BSOAS 17/1 S 74-91 Λονδίνο 1955
  • Kapanadse, DG Gruzinskaja Numizmatika Moskau 1955

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  2. «Silver coins of David VIII with the Christian prayer». Online English-Georgian Catalogue of Georgian Numismatics. Tbilisi State University. 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2018. 
Δαβίδ Η΄ της Γεωργίας
Γέννηση: 1273 Θάνατος: 1311
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βαχτάνγκ Β΄ της Γεωργίας
βασιλιάς της Γεωργίας
1292-1308
με τους Βαχτάνγκ Γ΄ 1301-1307
Γεώργιο ΣΤ΄ 1307-1308
Διάδοχος
Γεώργιος ΣΤ΄ της Γεωργίας