Δίπλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δίπλες
Ελληνικές δίπλες
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΕλλάδα
ΠεριοχήΠελοπόννησος
Πληροφορίες
Πιάτοεπιδόρπιο
Κύρια συστατικάζύμη, σιρόπι ή μέλι
Άλλες πληροφορίεςΤρώγεται γλυκό και αλμυρό
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Οι δίπλες ή αλλιώς ξεροτήγανα είναι ελληνικό επιδόρπιο που το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Οι δίπλες προέρχονται από την Πελοπόννησο. Από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά γλυκά για τις γιορτές, τους γάμους και τους αρραβώνες με καταγωγή από τη Μάνη την Καλαμάτα και την Αρκαδία. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι.[1]. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι.[2]

Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια[3].

Οι δίπλες σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά. Στην Κρήτη και στην Αρκαδία είναι γνωστές και ως ξεροτήγανα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Diples (Thiples) (Honey Rolls) Greek Dessert». Thursday for Dinner. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2009. 
  2. «Recette Nœuds (Thiples) - Cuisine du monde» (στα French). Univers recette. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. Nancy Gaifyllia. «Thiples: Fried Honey Pastries». About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]