Δήμος Αρναίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°29′00″N 23°36′00″E / 40.4833°N 23.6°E / 40.4833; 23.6

Δήμος Αρναίας
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Λαζάρου Λάζαρος (2007-2010)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία
Διαμέρισμα Μακεδονία
Νομός Χαλκιδικής
Πληθυσμός 3154 (απογραφή 2001)
Ιστότοπος www.arnea.gr

Ο Δήμος Αρναίας ήταν ένας Καποδιστριακός Δήμος του νομού Χαλκιδικής. Περιλάμβανε στα διοικητικά όριά του τα Δημοτικά Διαμερίσματα: Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Νεοχωρίου. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο δήμο Αριστοτέλη.

Αρναία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού Αγίου Όρους και Αδραμερίου. Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του όρους Χολομώντα, έχοντας μπροστά της προς τα Βορειοανατολικά μια κοιλάδα με καταπράσινα λειβάδια και απέναντι τα δάση του βουνού Δρεβενίκος.

Παλαιοχώρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί συγκοινωνιακό και οδικό κόμβο και συνδέει οδικά τη βόρεια με τη νότια Χαλκιδική. Παλαιότερα αποτελούσε έναν από τους πιό κομβικούς οικισμούς της Αρχαίας Μακεδονίας. Το Φοινικικό εμπόριο άνθησε κατά τα τέλη του 5 αι. π.Χ. Η γεωμορφολογία του εδάφους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία μορφών και χρωμάτων, λόγω των διαφορετικών τύπων βλάστησης. Υπάρχουν πυκνά δάση δρυός, οξιάς, φλαμουριάς και καστανιάς και γι' αυτό η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι ελάχιστες και αφανείς. Κατόπιν μελετών έχει αποδειχθεί ότι φυτρώνουν πέντε μοναδικά φυτά στην Ελλάδα. Είναι το χωριό που έζησε ο "Αλέξης Ζορμπάς " του Ν. Καζαντζάκη και επισκεφτηκε ο Philipe Chirnanana. Αξίζει να επισκεφθείτε το «Κάστρο Νέπωσι» κτισμένο κατά την Παλαιοχριστιανική - Μεσοβυζαντινή εποχή, μια περιοχή ελάχιστα γνωστή. Ακόμη ιδιαίτερης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας είναι ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Εκεί υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ (16ος αιώνας)και η ιερή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου . Το Πάσχα γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα και με έντονα παραδοσιακό τρόπο (Του Χαλκού τ΄Αλώνι).Με γλέντια, με δημοτικούς χορούς και τραγούδια, με ειδικές εκδηλώσεις και πατροπαράδοτα έθιμα, με κατσίκακια στις σούβλες, κοκορέτσια, κοντοσούβλια και την παραδοσιακή "πατσφαρομακαροναδα".

Στανός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τόπος όπου θα βρει κανείς καλούς παραδοσιακούς κτίστες, που κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση. Το χωριό με τις παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και τα καταλύματα, για όποιον μετά το καλό φαγητό δεν έχει διάθεση για μετακινήσεις. Είναι ακόμη μέσα στις πρώτες περιοχές με τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες. ΄Πατρίδα της Αγίας Χάϊδως.

Βαρβάρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δ.δ. της Βαρβάρας εχει έκταση 90.300 στρέμματα (διοικητικά όρια) και αποτελείται από τους οικισμούς Βαρβάρα, Καλύβια Βαρβάρας,Χρυσή Ακτή, Ανω και Κάτω Κρινάκια και την ακατοίκητη νησίδα Καυκανάς. Το υψόμετρο του χωριού είναι 540μ. και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία,τη γεωργία και τα μεταλεία Κασσάνδρας. Σύμφωνα με δύο εκδοχές το όνομα του χωριού προέρχεται από την Αγία Βαρβάρα ή από μια βασίλισσα. Η Βαρβάρα είναι χωριό με μεγάλη ιστορική παρουσία στη Βόρειο Χαλκιδική διότι κατοικείται από το 14ο αιώνα και συμμετείχε στην ομοσπονδία των Μαντεμοχωρίων.

Νεοχώρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγροτική κατ' εξοχήν περιοχή, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή φασολιών και την εξόρυξη μετάλλων.

Πληθυσμός
Απογραφή Κάτοικοι
1991 6287
2001 6179

Δημοτικά Διαμερίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Αρναίας είχε (πραγματικό) πληθυσμό 6.183 κατοίκους. Στον δήμο περιλαμβάνονταν 5 συνολικά Δημοτικά Διαμερίσματα:

Δ.δ. Αρναίας -- η Αρναία [ 2.253 ], έδρα του Δήμου.
Δ.δ. Βαρβάρας [ 712 ]
Δ.δ. Νεοχωρίου -- το Νεοχώρι [ 852 ]
Δ.δ. Παλαιοχωρίου -- το Παλαιοχώρι [ 1.507 ]
Δ.δ. Στανού -- ο Στανός [ 859 ]

Δήμαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρναία, πρώην κοινότητα Λιαριγκόβης, έλαβε την σημερινή της ονομασία στις 8 Αυγούστου 1928. Ο δήμος συστάθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1946 και από το 1918 ως το 1946, λειτούργησε ως Κοινότητα. Ο δήμος λειτούργησε ως το 2010, οπότε καταργήθηκε και προσαρτήθηκε στον Δήμο Αριστοτέλη.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]