Δάσος της Όθα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ποταμός Αραγών Σουμπορδάν στο Δάσος της Όθα.

Το Δάσος της Όθα (ισπανικά: Selva de Oza, αραγωνικά: Selba d'Oza) είναι μια φυσική περιοχή που περιλαμβάνεται εντός του φυσικού πάρκου των Δυτικών Κοιλάδων, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Έτσο στην Ισπανία (επαρχία της Ουέσκας), στο δυτικό τμήμα των Πυρηναίων της Αραγωνίας. Είναι ένας φυσικός χώρος που διασχίζεται από τα νερά του ποταμού «Αραγών Σουμπορδάν» και περιβάλλεται από βουνοκορυφές ύψους μεταξύ 2.300 και 2.700 μέτρων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα Peña Forca (2.390 μ.), Punta Agüerri (2.450 μ.), Castillo de Acher (2.384 μ.) και Bisaurín (2.668 μ.). [1]

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα τρία ντολμέν που βρίσκονται μέσα στο δάσος, αλλά και τα ερείπια ενός εκ των αρχαίων ρωμαϊκών δρόμων του Αντώνιου του Ευσεβή, ο οποίος χρησιμοποιούταν επίσης ως προσκυνηματική διαδρομή προς το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα .

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα πυκνό δάσος που αποτελείται κυρίως από έλατα, αναμεμειγμένα με πεύκο και οξιά. Άλλα είδη φυτών που συναντούνται στο δάσος είναι τάξος, σφένδαμος και σημύδα. Στους θάμνους κυριαρχεί το ταφλάνι, όπως και μια τεράστια ποικιλία μυκήτων, φρούτων και λουλουδιών .

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δάσος μπορεί να συναντήσει κανένας αρκούδες, κουνάβια, σαμουά των Πυρηναίων, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, ασβούς, μάρτες, αλεπούδες, σκίουρους και ενυδρίδες . Αναφορικά με τα πτηνά, μπορεί επίσης να δει κανείς δείγματα γυπαετών, γυπών και αετών.

Όσον αφορά την πανίδα των ψαριών, ο ποταμός Αραγών Σουμπορδάν είναι άφθονος σε πέστροφα .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]