Δάσκαλος του Άφφλιχεμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δάσκαλος του Άφφλιχεμ
Master of the Joseph Sequence - Joseph and the Wife of Puthiphar - WGA14573.jpg
ΓέννησηΔεκαετία του 1480
ΘάνατοςΔεκαετία του 1520
Ιδιότηταζωγράφος
Σημαντικά έργαLast Judgement Triptych of Zierikzee
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
Φίλιππος ο Όμορφος και Ιωάννα η Τρελή, περ. 1500: Λεπτομέρεια από τις πτέρυγες του τριπτύχου Η Υπέρτατη Κρίση του Ζίρκικζεϊ, από τον "Δάσκαλο του Άφφλιχεμ", (Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου)

Υπό το συμβατικό όνομα Δάσκαλος του Άφφλιχεμ ή Δάσκαλος της Αλληλουχίας του Ιωσήφ[1] (δραστηριοποιήθηκε περί το 1470–1500[2]) φέρεται ζωγράφος της Πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής, ο οποίος εμφανώς δραστηριοποιήθηκε στις Βρυξέλλες,[3] του οποίου το όνομα δεν είναι γνωστό, αλλά που μπορεί να εντοπιστεί σε μερικά διασωσμένα έργα του σε πάνελ. Το συμβατικό όνομα Δάσκαλος της Αλληλουχίας του Ιωσήφ του αποδόθηκε το 1923 από τον Γερμανό ιστορικό τέχνης Βάλτερ Φριντλέντερ (Walter Friedländer), ο οποίος ταυτοποίησε μια σειρά κυκλικών πινάκων (tondi), στους οποίους απεικονιζόταν ο θρύλος του Αγίου Ιωσήφ και βρίσκονταν διεσπαρμένους σε διάφορα μουσεία,[4] ως όλους προερχόμενους από τον ίδιο ζωγράφο. Στη συνέχεια, ο Φριντλέντερ απέδωσε στο ίδιο εργαστήριο οκτώ ακόμη πίνακες σε πάνελ με σκηνές από δύο επιπλέον αλληλουχίες, τη ζωή του Χριστού και τη ζωή της Παρθένου (περ. 1493-1508, Μουσείο Αρχαίας Τέχνης, Βρυξέλλες). Αυτοί προέρχονταν από το Αββαείο του Άφφλιχεμ στο Δουκάτο της Βραβάντης, απ' όπου προήλθε και το συμβατικό όνομα του καλλιτέχνη.

Τα πορτρέτα του Φιλίππου του Όμορφου και της Ιωάννας της Τρελής που βρίσκονται στις πτέρυγες του τριπτύχου Η Υπέρτατη Κρίση από το Ζίρικζέι (περ. 1500, σήμερα στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου) και οι πτέρυγες του τριπτύχου Ο Θρύλος της Αγίας Βαρβάρας , που απεικονίζει την κατασκευή ενός τρίτου παραθύρου στον πύργο της και Το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας (σήμερα στο Μουσείο Τέχνης Ουόλτερς της Βαλτιμόρης[5] αποδίδονται επίσης στον ίδιο καλλιτέχνη.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Getty Union List of Artists' Names
  2. Ημερομηνίες προτεινόμενεες στο βιβλίο: Bernhard Ridderbos, Anne van Buren, Henk Th. van Veen, eds., Early Netherlandish paintings: rediscovery, reception, and research Amsterdam University Press, 2005, "The Corpus of Fifteenth-Century Painting", p. 341
  3. Επιγραφή στον πίνακα Η περιτομή του Χριστού του καλλιτέχνη και το ύφος της αρχιτεκτονικής που απεικονίζεται στα έργα του βοήθησαν στον εντοπισμό του εργαστηρίου του στην πόλη αυτή.
  4. Bodemuseum, Βερολίνο, Alte Pinakothek Μόναχο; και Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη).
  5. «Walters Art Museum: "Master of the Joseph Sequence"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]