Γυναίκες στο Μαυροβούνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πορτρέτο μιας γυναίκας στο Μαυροβούνιο που έζησε το 1865, ζωγραφισμένη από τον Γιαροσλάβ Τσέρμακ.

Οι γυναίκες στο Μαυροβούνιο , αναφέρονται επίσης ως Μαυροβούνιες, ανήκουν στη πληθυσμιακή ομάδα των Νοτίων Σλάβων.[1] Μια πρώτη περιγραφή των γυναικών από το Μαυροβούνιο προέρχεται από μια στήλη στους New York Times στις 5 Νοεμβρίου 1880, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα "Η Μαυροβούνια γυναίκα έχει ίσο μερίδιο της εργασίας με τον άνδρα στο χώρο εργασίας και κάνει όλες τις μεταφορές" σε σχέση με το ταξίδι με άλογο, στις βόλτες και άλλες μορφές μεταφοράς με ζώα. Η εφημερίδα περιγράφει ότι ασχολούνται και με το πλέξιμο μεταξύ άλλων[2].

Το ύψος των γυναικών στο Μαυροβούνιο είναι κατά μέσο όρο 1.71 μέτρα, γεγονός που τις κατατάσσει στις υψηλότερες γυναίκες στον κόσμο [1].

Κατάσταση στην κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γυναίκες στο Μαυροβούνιο μπορεί να ζουν σε μια μαυροβουνιακή συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία του ή σε μητριαρχική κοινωνία ανάλογα με την περιοχή της κατοικίας τους. Σε μια οικογενειακή μονάδα που προΐσταται ένας άνδρας, μια γυναίκα μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τον άνθρωπο όσον αφορά το θέμα της οικογένειας. Στη σύγχρονη εποχή, οι Μαυροβούνιοι έχουν μια "συμπεριφορά φροντίδας" για τις γυναίκες τους.[1]

Ποσοστό γονιμότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι το ποσοστό γονιμότητας (σύνολο γεννήσεων ανά γυναίκα) στο Μαυροβούνιο μειώθηκε την περίοδο 2002 έως το 2010. Η τάση μείωσης ήταν από το 1.77 παιδιά ανά γυναίκα το 2002, στη συνέχεια έφτασε το 1.68, το 2008, και το 2010 έφτασε στο 1.66.

Αξιοσημείωτες Μαυροβούνιες γυναίκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλισσα της Ιταλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έλενα του Μαυροβουνίου (1873-1952), κόρη του πρώην βασιλιά του Μαυροβουνίου, η οποία έγινε Βασίλισσα της Ιταλίας. Ο Άγγλος ιστορικός Ντένις Μακ Σμιθ περιγράφει την Έλενα του Μαυροβουνίου ως βασίλισσα της Ιταλίας, καθώς και ως την πιο διάσημη μαυροβούνια γυναίκα στην ιστορία. Η Έλενα του Μαυροβουνίου ήταν σε θέση να πείσει το σύζυγό της Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄, που ήταν κατά την εποχή εκείνη Βασιλιάς της Ιταλίας, να επιβάλει στον Μπενίτο Μουσολίνι τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του Μαυροβουνίου ενάντια στις επιθυμίες της φασιστικής Κροατίας και των Αλβανών (που ήθελαν να προσαρτήσουν εδάφη του Μαυροβουνίου). Ο ανιψιός της Πρίγκιπας Μιχαήλ δεν δέχτηκε το προσφερόμενο στέμμα και το έδωσε στον Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας.

Πρώτη γυναίκα γιατρός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια άλλη αξιοσημείωτη γυναίκα από το Μαυροβούνιο ήταν η Ντίβνα Μπέκοβιτς (1886-1944), η πρώτη γυναίκα γιατρός στο Μαυροβούνιο. Εκτός από ιατρός κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ανθρωπίστρια και μεταφράστρια. Μετέφρασε το έργο Το Στεφάνι του Βουνού στα γαλλικά (επίσης γνωστό ως Το Βουνό του Στεφανιού) από την Μαυροβουνιακή γλώσσα, το οποίο είναι πολύ γνωστό έργο στη σερβική λογοτεχνία. Γράφτηκε από τον Πρίγκιπα-Επίσκοπο και ποιητή Πέταρ Β΄ Πέτροβιτς-Νιέγκος. Μετέφρασε διάφορα έργα όπως τα έργα του σέρβου ποιητή Γιόβαν Γιοβάνοβιτς Ζμάι.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Montenegrin people». PANACOMP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013. 
  2. «THE WOMEN OF MONTENEGRO» (PDF). Correspondence of the London Standard. The New York Times. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013.  (abstract)
  3. Martinović M. and Jokanović V.. «Divna Veković (1886-1944)--the first woman physician in Montenegro.». Med Pregl 59: 391–3. doi:10.2298/mpns0608391m. PMID 17140043.