Γυναίκα στο κύμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
La femme à la vague
ΟνομασίαLa femme à la vague
ΔημιουργόςQ34618
Έτος δημιουργίας1868
ΕίδοςΕλαιογραφία σε καμβά
Ύψος65,4 
Πλάτος54 εκ.
ΠόληΝέα Υόρκη
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Γυναίκα στο κύμα (La femme à la vague) είναι πίνακας του ζωγράφου Γκυστάβ Κουρμπέ που φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας εικονίζει μια νεαρή γυναίκα που είναι καθισμένη γυμνή μέσα στο νερό της θάλασσας, την ώρα που σκοτεινιάζει. Το κορμί της ακουμπάει επάνω σε ένα βράχο και εκτείνεται προς τα δεξιά. Είναι σκεπασμένο από τα κύματα της θάλασσας από τη μέση και κάτω. Η λευκή επιδερμίδα λαμπυρίζει στο μισοσκόταδο. Τα ερυθροκαστανόξανθα μαλλιά είναι δεμένα κότσο πίσω από το κεφάλι, ενώ λίγες μπούκλες κοντές πέφτουν στους κροτάφους. Τα χέρια είναι σταυρωμένα επάνω και μπροστά από το κεφάλι, αφήνοντας ακάλυπτες τις χνουδωτές μασχάλες. Τα κύματα λαμπυρίζουν αφρισμένα γύρω από το γυναικείο σώμα δίνοντας έμφαση στο γυμνό και σφριγηλό στήθος, ενώ παφλάζουν.

Στα μισά του δεξιού ορίζοντα μια βαρκούλα αρμενίζει στο ηλιοβασίλεμα.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας είναι μέρος ενός κύκλου γυμνών που φιλοτέχνησε ο Κουρμπέ μεταξύ 1864 και 1868, με γνωστότερο το Η προέλευση του κόσμου. Η εικονιζόμενη γυναίκα είναι η Γιοάννα Χίφφερναν, μοντέλο ζωγραφικής. Ο πίνακας συνδυάζει τον ρεαλισμό της απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα το θέμα μοιάζει να είναι μυθολογικού περιεχομένου. Μπορούμε να φανταστούμε την λουομένη ως κάποια μυθική θεά που γεννιέται μέσα από τον αφρό της θάλασσας, όπως η Αφροδίτη, ενώ το πλοίο στα ανοιχτά μπορεί να ερμηνευτεί ως αλληγορικό στοιχείο.

Πρώην κάτοχοι του πίνακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κουρμπέ πούλησε τον πίνακα το 1873 με αγοραστή τον Paul Durand-Ruel, έμπορο ειδών τέχνης. Το 1875 ο πίνακας άλλαξε χέρια και αγοράστηκε από τον βαρύτονο Jean-Baptiste Faure, για να επιστραφεί και πάλι στον Durand-Ruel το 1893 και να μεταπουληθεί τον ίδιο μήνα στον αμερικανό ζαχαροβιομήχανο Henry Osborne Havemeyer. Η γυναίκα του Havemeyer, Louisine W. Havemeyer κληροδότησε τον πίνακα μετά θάνατο μαζί με ένα μεγάλο μέρος της συλλογής της στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου φιλοξενείται και εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kathry Calley Galitz: Gustave Courbet Die Frau in den Wellen, In: Angela Schneider, Anke Daemgen und Gary Tinterow (Herausgeber): Die schönsten Franzosen kommen aus New York. Französische Meisterwerke des 19. Jahrhunderts aus dem Metropolitan Museum of Art, New York, ISBN 978-3-89479-381-4, S. 98

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]