Γυναίκα θυσιάζουσα (Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή Μονάχου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συλλογή Λεμπ
ευλαβική γυναίκα με σκεύος θυσίας
ΟνομασίαΣυλλογή Λεμπ
Έτος δημιουργίας5ος αιώνας π.Χ.
Είδοςτερακότα
Διαστάσειςύψος 21 εκ.
ΜουσείοΚρατική αρχαιολογική
συλλογή Μονάχου
δεδομένα

Το έκθεμα αυτό είναι πλαστικό (όχι γλυπτό) από τερακότα αττικού εργαστηρίου. Ανήκε στην συλλογή Λεμπ που δωρίστηκε στην Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή Μονάχου και εκτίθεται εκεί.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κατασκευασμένο από γκριζοκόκκινο πηλό και παρουσιάζει μια γυναίκα που στέκει όρθια επάνω σε τετράγωνο βάθρο. Έχει το αριστερό χέρι πίσω από τη μέση, ενώ στο δεξί χέρι κρατάει «ομφαλικό» κύλικα σπονδής. Η κεφαλή είναι στεφανωμένη με διάδημα, και γέρνει ελαφρά προς τα αριστερά. Το ένδυμα είναι αριστουργηματικό ως προς την καλλιτεχνική απόδοση. Φοράει χιτώνα που είναι ζωμένος στη μέση και αφήνει το δεξί στήθος ελαφρώς ακάλυπτο. Ο μανδύας καλύπτει το σώμα, τους ώμους και τα μπράτσα με απόλυτη αρμονία. Ο χιτώνας ήταν βαμμένος σε χρώμα μπλε, η ζώνη κόκκινη, ενώ ο μανδύας ίσως να ήταν σε χρώμα λευκό. Τα υποδήματα και η κόμη ήταν βαμμένα κόκκινα.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για αγαλματάκι από τερακότα. Η όλη σύνθεση παρουσιάζει ευλαβική αριστοκρατική γυναίκα, που ίσως κάνει σπονδή μπροστά σε κάποιο ιερό ή βωμό. Παρουσιάζει το ίδιο θέμα όπως το πήλινο αγαλματάκι θυσιάζουσας γυναίκας, είναι όμως προγενέστερο, και αναγνωρίζεται ως αριστουργηματικό έργο του 5ου αιώνα π.Χ.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]