Γρηγέντιος Ταφάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γρηγέντιος Ταφάρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας
Θάνατος552
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Ελλάδα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιεπίσκοπος[2]
συγγραφέας[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος

O Γρηγέντιος Ταφάρ (; - 552) ήταν Ιταλικής καταγωγής Χριστιανός επίσκοπος στην Αιθιοπία που έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ..

Είναι άγιος της Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 19 Δεκεμβρίου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε ο «Γρηγέντιος», πάντως καταγόταν από τα Μεδιόλανα. Οι γονείς του λέγονταν Αγάπιος και Θεοδότη. Στα χρόνια του Ιουστινιανού θα πάει στην Αίγυπτο για να ασκητέψει. Επειδή οι Αιθίοπες είχαν κατακτήσει τη χώρα των Ομηριτών (σημερινή Υεμένη) και ήθελαν να μεταστρέψουν στον Χριστιανισμό τους ντόπιους πληθυσμούς οι οποίοι είχαν εξιουδαϊσθεί, στάλθηκε εκεί από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας ο Γρηγέντιος για να οργανώσει εκκλησιαστικά τους ντόπιους πληθυσμούς. Έτσι θα εγκατασταθεί ως επίσκοπος της πρωτεύουσας της χώρας των Ομηριτών Ταφάρ και άρχισε με τη βοήθεια του Χριστιανού βασιλιά Ελεσβαάν να διδάσκει, να κατηχεί και να βαπτίζει παρά τα μεγάλα εμπόδια που συναντούσε από φανατικούς Εβραίους. Προχώρησε σε χειροτονίες ιερέων και οικοδόμηση ναών. Πέθανε το 552 και η μνήμη του εορτάζεται στις 19 Δεκεμβρίου.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν μας έχει σωθεί κάτι δικό του. Πάντως έχουμε κείμενα με το όνομά του, όπως το Διάλεξις μετά νομοδιδασκάλου Ερβάν τούνομα. Ο Γρηγέντιος συζητά με τον Ερβά, ο οποίος είναι ανήσυχος επειδή ο Χριστιανισμός διαδίδεται στην Αραβία. Όμως ο Γρηγέντιος επιχειρηματολογεί επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην εκπλήρωση των προφητειών σχετικά με το πρόσωπο του Ιησού. Μόλις τελειώνει η μεταξύ τους συζήτηση εμφανίζεται ο Χριστός. Ο φανταστικός αυτός διάλογος πρόκειται για μεταγενέστερη κατασκευή βασιζόμενη στη δράση του Γρήγεντος στην Αραβία.

Επίσης άλλο κείμενο με τον τίτλο Νόμοι των Ομηριτών είναι καταγραφή των ηθών και εθίμων των κατοίκων της περιοχής, που φέρουν τη σφραγίδα του χριστιανικού κηρύγματος του Γρηγέντιου.


Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τόμ. Ε’, εκδ. Κυρομάνος, Θεσσ/ίκη 2006, σελ.126-127
  1. LIBRIS. 6  Νοεμβρίου 2012. libris.kb.se/katalogisering/hftx1l015gf7scm. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2018.
  2. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 14  Μαρτίου 2015.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.