Γραμματόσημα και ταχυδρομική ιστορία του Μπάντεν
Τα γραμματόσημα και η ταχυδρομική ιστορία του Μπάντεν αναφέρεται στην ταχυδρομική ιστορία και τα γραμματόσημα του γερμανικού κρατιδίου του Μπάντεν από το 1851 έως το 1871.
Περίοδος πριν τα πρώτα γραμματόσημα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι δούκες του Τουρν και Τάξις (Thurn und Taxis) είχαν μεγάλη επιρροή στην ταχυδρομική ανάπτυξη του Μπάντεν. Από το 1718 έως το 1811 δημιούργησαν το δικό τους ταχυδρομικό σύστημα, και ανέλαβαν τον ταχυδρομικό οργανισμό. Ήταν το 1811 που η ταχυδρομική διοίκηση άλλαξε χέρια στο Baden με τη Συνθήκη Εκχώρησης (Zessionsvertrag) των Τουρν και Τάξις. Το ταχυδρομικό σύστημα συνέχισε να αναπτύσσεται, και την 1η Μαΐου 1851 το Μπάντεν εντάχθηκε στη Γερμανο-Αυστριακή Ταχυδρομική Ένωση. Την ίδια ημέρα κυκλοφόρησαν τα πρώτα γραμματόσημα του Μπάντεν.
Εκδόσεις γραμματοσήμων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα πρώτα γραμματόσημα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Την 1η Μαΐου 1851 τα πρώτα οριστικά γραμματόσημα, με αξίες 1, 3, 6 και 9 κρόιτσερ (kreuzer), εκδόθηκαν στο Μεγάλο Δουκάτο του Μπάντεν. Με αυτές τις ονομαστικές αξίες καλύπτονταν όλα τα σημαντικά ταχυδρομικά τέλη, τόσο σε απόσταση, όσο και σε βάρος. Τα πρώτα τέσσερα γραμματόσημα του Μπάντεν σχεδιάστηκαν στο πρότυπο των γραμματοσήμων της Βαυαρίας. Στο φόντο έχουν ένα διακοσμητικό σχέδιο, και φέρουν την αξία τού γραμματοσήμου. Επάνω και κάτω έχουν την επιγραφή "Baden / freimarke" (Μπάντεν / γραμματόσημο), ενώ αριστερά και δεξιά την "Deutsch-Österreichischer-Postverein / Vertrag 6 April 1850 " (Γερμανο-Αυστριακή Ταχυδρομική Ένωση / Συνθήκη 6ης Απριλίου 1850), για να τονίσουν την ένταξη στην Tαχυδρομική Ένωση. Επανεκδόθηκαν το 1853 και το 1858.
Η αξία των 9 κρόιτσερ (πράσινο χαρτί)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι φιλοτελιστές αναφέρονται στην έγχρωμη εσφαλμένη τύπωση της τιμής 9 kreuzer της πρώτης έκδοσης γραμματοσήμου σε κυανό, αντί για ροζ ως "σφάλμα 9 kreuzer". Τα γραμματόσημα τυπώθηκαν με μαύρο μελάνι σε έγχρωμο χαρτί. Το πράσινο χαρτί προοριζόταν για την τιμή 6 κρόιτσερ, αλλά χρησιμοποιήθηκε κατά λάθος για την εκτύπωση ενός αριθμού γραμματοσήμων 9 κρόιτσερ. Τέσσερα παραδείγματα είναι γνωστά: ένα, αχρησιμοποίητο, που δημοπρατήθηκε το 2008 για 1.314.500 ευρώ, και τρία που σφραγίστηκαν: ένα, που εμφανίστηκε τελευταία φορά το 1919, σε ένα κομμάτι χαρτιού, και δύο σε φακέλους επιστολής. Από τους δύο φακέλους, ο ένας πωλήθηκε στο Μουσείο Ράιχποστ, και τώρα βρίσκεται στο Μουσείο Ταχυδρομείων και Επικοινωνίας του Βερολίνου. Ο άλλος, ακόμη σε ιδιωτικά χέρια, από τη συλλογή των Γερμανικών Κρατών του John R. Boker, Jr. πωλήθηκε από τον Οίκο Δημοπρασιών Heinrich Köhler κατά την εκποίηση τής συλλογής τού Boker το 1985 για $833.595. Το σφάλμα αυτό στο χαρτί εκτύπωσης είναι μία από τις μεγαλύτερες φιλοτελικές σπανιότητες στον κόσμο. [1]
Περαιτέρω εκδόσεις γραμματοσήμων 1860–1868
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μέχρι το 1871 (τελευταίο έτος ισχύος τους), το Μεγάλο Δουκάτο τού Μπάντεν εξέδωσε 28 διαφορετικά γραμματόσημα. Μετά το διακοσμητικό σχέδιο της πρώτης έκδοσης, αυτά εμφάνιζαν τον θυρεό του Μπάντεν στις επόμενες εκδόσεις.
1860, με οδόντωση 13 1/2
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ενώ οι πρώτες εκδόσεις ήταν χωρίς οδόντωση, το 1860 κυκλοφόρησαν τα πρώτα γραμματόσημα με οδόντωση, αλλά η εκτέλεσή της μάλλον σφιχτή, και δεν ήταν πάντα τέλεια.
1862, οδόντωση 10
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μια ευκολότερη, ευρύτερη διάτρηση, με αξίες από 1 έως 9 κρόιτσερ. Το φόντο είναι με λεπτές γραμμές (ξανά).
1862–1865
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το φόντο είναι λευκό. Τιμές 1 έως 30 κρόιτσερ.
-
3 κρόιτσερ, σφραγίστηκε στο FREIBURG
-
9 κρόιτσερ, σφραγίστηκε στο PFORZHEIM
-
Φάκελος με γραμματόσημο των 9 κρόιτσερ, που ακυρώθηκε στην ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ το 1864 και στάλθηκε στο Στρασβούργο.
Οκτώβριος 1868
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τρεις αξίες, σημειώνονται 1, 3 και 7 KR.
-
1 KR., ακυρώθηκε στο H.EIDELBERG.
-
3 KR., ακυρώθηκε στο ENGEN.
-
7 KR., ακυρώθηκε στο RASTATT.
Landpost
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τα ενάριθμα εισπρακτέα (postage due, landpost) είναι ένα ιδιαίτερο θέμα στην ταχυδρομική ιστορία του Μπάντεν. Τρεις αξίες των 1, 3 και 12 κρόιτσερ εκδόθηκαν την 1η Οκτωβρίου 1862. Αυτά τα γραμματόσημα δεν δόθηκαν σε ταχυδρομικούς πελάτες κατά την περίοδο ισχύος τους, και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Με αυτά τα γραμματόσημα, καταβάλλονταν πρόσθετες χρεώσεις παράδοσης σε διευθύνσεις σε αγροτικά χωριά, που δεν εξυπηρετούνται από τοπικό ταχυδρομείο. Ο αποστολέας μπορούσε να επιλέξει να προπληρώσει τη χρέωση. Τα γραμματόσημα Landpost δεν ήταν κανονικά γραμματόσημα, αν και η χρήση τους ως τέτοια και για άλλες χρεώσεις είναι επίσης γνωστή. Θα έπρεπε να έχουν επικολληθεί στο πίσω μέρος, αλλά συχνά βρίσκονται στο μπροστινό μέρος.
Πλαστά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Είναι γνωστές πλαστογραφίες πολλών γραμματοσήμων του Μπάντεν. Εάν το σε λευκό χαρτί γραμματόσημο 1 kreuzer του 1853 βυθιστεί σε τσάι ή καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, το χρώμα του χαρτιού εμφανίζεται σαν αυτό της έκδοσης 1 kreuzer του 1851, που δεκαπλασιάζει την αξία του, ωστόσο η απόχρωση δεν είναι τόσο κορεσμένη όσο ένα πρωτότυπο. Όταν το γραμματόσημο βυθιστεί σε ζεστό νερό, το τσάι ή ο καφές που παραποίησε το γραμματόσημο διαλύεται, και το νερό σκουραίνει. Το γραμματόσημο 3 kreuzer πλαστοφραφείται επίσης. Το γραμματόσημο των 1862, με οδόντωση 13½, με ασυνήθιστο στενό περιθώριο ή ιδιαίτερα ωραία οδόντωση, μπορεί να κατασκευαστεί από το γραμματόσημο με οδόντωση 10, για να αυξήσει σημαντικά την αξία του. Και τα δύο γραμματόσημα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος. Οι πλαστογραφίες της αξίας 18 kreuzer είναι αρκετά πρωτόγονες: οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί και διακρίνεται ξεκάθαρα συγκρίνοντάς το με άλλα γραμματόσημα της σειράς. Το γραμματόσημο 30 kreuzer έχει μερικές φορές πλαστή σφράγιση. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει.
Τα γραμματόσημα Landpost που είναι σφραγισμένα, συχνά βρίσκονται να είναι ολοκληρωτικά πλαστά. Σε αυτά, το φύλλο της γιρλάντας, το οποίο δείχνει προς τον αριθμό τιμής, δεν έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία, και μπορεί να αναγνωριστεί μέσω σύγκρισης με γνήσιο. Το χαρτί είναι επίσης πιο καφέ.
Ένταξη στο Γερμανικό Ράιχ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 31 Δεκεμβρίου 1871 ολόκληρο το ταχυδρομικό σύστημα της Μπάντεν άλλαξε χέρια στο Γερμανική Ράιχποστ και από τότε η ταχυδρομική ιστορία του Μπάντεν αποτελεί μέρος του Γερμανικού Ράιχ. Τα γραμματόσημα του Μπάντεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέχρι τα τέλη του 1871, ωστόσο μπορούσαν να ανταλλαχθούν με γραμματόσημα του Γερμανικού Ράιχ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 1872.
Αναφορές και πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Αναφορές
- ↑ Fred Baumann (November 2010). «Boker's Fabulous German States Collection». Scotts Stamp Monthly: σελ. 18,19. http://editions.amospublishing.com/SCST/default.aspx?d=20101101. Ανακτήθηκε στις December 15, 2010.[νεκρός σύνδεσμος]
- Πηγές
- BE Crole: Geschichte der Deutschen Post . 2η έκδοση. Εκδοτικός οίκος W. Malende στη Λειψία, Λειψία 1889. Συγγραφέας είναι ο Bruno Emil König από το Βερολίνο.
- K. Schwarz (Postrat): Zeittafel zur deutschen Postgeschichte . RVDeckers Verlag, Βερολίνο 1935, τόμ. 22 Post- und Telegraphie στο Wissenschaft und Praxis .
- Handwörterbuch des Postwesens . Frankfurt am Main 1953, ASIN B0000BJ291