Γουταπέρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαρακτηριστικά βοτανικά στοιχεία του δέντρου Palaquium sp.

Ο όρος γουταπέρκα (αγγλ. gutta-percha, gutta perca) μπορεί να αναφέρεται σε:

  • Πλατύφυλλο είδος δέντρου του γένους Palaquium που ανήκει στην οικογένεια των Sapotaceae και ευδοκιμεί στην υποτροπική και τροπική ζώνη του πλανήτη, κυρίως στις Φιλιππίνες και τo Βόρνεο.
  • Βιοπολυμερές υλικό που αποτελεί το κόμμι από τα είδη Palaquium και χαρακτηρίζεται ως άκαμπτο, βιολογικά αδρανές, ελαστικό, ηλεκτρικά μη αγώγιμο και θερμοπλαστικό. Αποτελεί δηλαδή ένα φυσικό εκχύλισμα που προέρχεται πρωτίστως από το είδος Palaquium gutta. Από χημικής άποψης ανήκει στην ίδια οικογένεια με το φυσικό καουτσούκ, το οποίο όμως κυρίως χρησιμοποιείται ως ελαστομερές, μετά την εισαγωγή χημικών διασταυρώσεων.
Χημική δομή της γουταπέρκας.[1]

Χημικά, η γουταπέρκα είναι πολυτερπένιο, πολυμερές του ισοπρενίου και συγκεκριμένα είναι trans-1,4-πολυισοπρένιο. Αντίθετα, το cis-1,4-πολυισοπρένιο είναι το καουτσούκ.[2] Η γουταπέρκα είναι ένα ημικρυσταλλικό, θερμοπλαστικό πολυμερές και σε θερμοκρασία δωματίου είναι στερεό που θυμίζει συνθετικά πλαστικά, όπως π.χ. το πολυαιθυλένιο. Βέβαια, η γουταπέρκα εμφανίζει χαμηλότερο σημείο τήξης: περίπου 60οC).[3]

Ιθαγενείς στη νήσο Βόρνεο κατά τη συλλογή κόμμεος από υλοτομημένο δέντρο (φωτ. 1910)

Χρησιμοποιείται ευρέως στην ηλεκτρολογία ως ηλεκτρικός μονωτής αλλά και στην οδοντιατρική.

Η γουταπέρκα παρέμεινε κύριο βιομηχανικό προϊόν μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν και σταδιακά αντικαταστάθηκε από συνθετικά πολυμερή, όπως π.χ. από θερμοπλαστικά (πολυαιθυλένιο) ή άλλοτε από θερμοσκληρυνόμενα, π.χ. βακελίτης). Υπάρχει επίσης στη φύση ένα παρόμοιας χημικής σύστασης και ιδιοτήτων αλλά φθηνότερο φυσικό υλικό, που ονομάζεται μπαλάτα (balatá) ή γουταμπαλάτα (gutta-balatá) και προέρχεται δέντρα της Καραϊβικής και της κεντρικής Αμερικής, και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. B.K. Sharma, Industrial Chemistry, p. 1117, Krishna Prakashan Media, 1991 (ISBN 8187224991)
  2. Alamgir, A. N. M. (23 Ιουνίου 2018). Therapeutic Use of Medicinal Plants and their Extracts: Volume 2: Phytochemistry and Bioactive Compounds (στα Αγγλικά). Springer. σελ. 183. ISBN 978-3-319-92387-1. 
  3. Text Book of Endodontics (στα Αγγλικά). Elsevier India. 2009. σελ. 186. ISBN 978-81-312-2181-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]