Γουνθαμούνδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουνθαμούνδος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση450
Καρχηδόνα
Θάνατος496
Καρχηδόνα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Βανδάλων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΓκέντο
ΟικογένειαΧάνσντιγκι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Βανδάλων (484–496)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουνθαμούνδος, λατιν. Gunthamundus (π. 450 - 496) ήταν βασιλιάς των Βανδάλων και των Αλανών (484-496) για 12 έτη, ο 3ος του βασιλείου τους στη Βόρειο Αφρική. Διαδέχθηκε τον όχι δημοφιλή θείο του Ονώριχο, και μόνο γι' αυτόν τον λόγο απήλαυσε μία μάλλον επιτυχή βασιλεία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουνθαμούνδος ήταν ο 2ος γιος του Γκέντο, γιου του Γιζέριχου ιδρυτή του Βανδαλικού βασιλείου στη Βόρειο Αφρική. Οι πιο πολλοί άρρενες της οικογένειας δεν ζούσαν, κυρίως επειδή ο Ονώριχος είχε σκοτώσει τους μεγαλύτερους γιους του Γιζέριχου.[1] Έτσι όταν στις 23 Δεκεμβρίου 484 απεβίωσε ο Ονώριχος, ο Γουνθαμούνδος βρέθηκε να είναι το μεγαλύτερο άρρεν μέλος της οικογένειας. Σύμφωνα με τους νόμους διαδοχής του πάππου του, όπου το μεγαλύτερο άρρεν μέλος της οικογένειας ήταν διάδοχος, ο Γουνθαμούνδος ανακηρύχθηκε βασιλιάς.

Αυτός επωφελήθηκε σε όλη τη βασιλεία του από το ότι οι πιο ισχυροί αντίπαλοι των Βανδάλων, οι Βησιγότθοι, οι Οστρογότθοι και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είχαν εμπλακεί σε πολέμους. Αν και η εξουσία των Βανδάλων είχε μειωθεί πολύ από την ακμή της επί Γιζέριχου, απολάμβαναν ειρήνη υπό τον Γουνθαμούνδο. Ο βασιλιάς επίσης έπαυσε τις διώξεις των Ορθοδόξων που είχε αρχίσει ο αρειανός Ονώριχος, μία κίνηση που μείωσε την αναταραχή στο βασίλειό του και σταθεροποίησε την οικονομία του κράτους η οποία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ατυχώς για τους Βανδάλους, ο Γουνθαμούνδος δεν βασίλευσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά απεβίωσε 46 ετών. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Θρασαμούνδος, που όμως δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός στην εξουσία του βασιλείου.

Αργυρό δηνάριο του Γουνθαμούνδου (484-496). Eπιγραφές: D[OMINUS] N[OSTER] R[E]X GUNTHA[MUND] / D N.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Oman, Charles. The Dark Ages

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oman, Charles. The Dark Ages.
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ονώριχος
Βασιλιάς των Βανδάλων

23 Δεκεμβρίου 484 - 496
Διάδοχος
Θρασαμούνδος