Γουλιέλμος του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος
Argent a chief gules.svg
Ο θυρεός των μαρκησίων του Μομφερράτου
κόμης Ιόππης (Γιάφας) και Ασκαλώνος
Περίοδος 1176 - 1177
Προκάτοχος Βαλδουίνος Γ΄
Διάδοχος Γοδεφρείδος ντε Λουζινιάν
Γέννηση αρχές δεκαετίας 1140
Θάνατος 1177
Σύζυγος Σιβύλλα
Επίγονοι Βαλδουίνος Ε΄
Οίκος Αλεράμιτσι
Πατέρας Γουλιέλμος Ε΄
Μητέρα Ιουδήθ των Μπάμπενμπεργκ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος ο μακρόξιφος ιταλ. Guglielmo lungaspada (αρχές δεκαετίας 1140 - 1177) από τον Οίκο των Αλεράμιτσι, ήταν κόμης της Ιόππης (Γιάφας) και Ασκαλώνος ως σύζυγος της Σιβύλλας Ανζού της Ιερουσαλήμ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Γουλιέλμου Ε΄ μαρκήσιου του Μομφερράτου και της Ιουδήθ των Μπάμπενμπεργκ, κόρης του Λεοπόλδου Γ΄ μαργράβου της Αυστρίας.

Ήταν ενεργός στη διπλωματία από τα 20 έτη του και συμμετείχε στις εκστρατείες των συγγενών του με τη Λομβαρδική Ένωση.

Το προσωνύμιό του ‘’ο μακρόξιφος’’ αναφέρεται στις πολεμικές του ικανότητες και είναι για να τον διαχωρίζει από τον ομώνυμο πατέρα του Γουλιέλμο τον ‘’πρεσβύτερο’’. Πρώτα αναφέρεται από τον τροβαδούρο Πέιρε Μπρεμόν λο Τορτ της Προβηγκίας και έπειτα από τον Γουλιέλμο της Τύρου στο έργο του “Ιστορία των Υπερπόντιων κατορθωμάτων». Περιγράφεται ως υψηλός, ξανθός με όμορφο παρουσιαστικό. Ήταν γενναίος, ειλικρινής και ανεπιτήδευτος, αλλά έτρωγα και έπινε πολύ.

Αν και πρωτότοκος και ανιψιός του Φρειδερίκου Α΄ της Γερμανίας και του Λουδοβίκου Ζ΄ της Γαλλίας, άργησε να νυμφευτεί. Το συνοικέσιο με την κόρη του Ερρίκου Β΄ Ανζού της Αγγλίας ματαιώθηκε, ίσως λόγω της στενής συγγένειας. Τελικά νυμφεύτηκε την αδελφή του Βαλδουίνου Δ΄ της Ιερουσαλήμ, Σιβύλλα Ανζού κόμισσα της Ιόππης (Γιάφας) και Ασκαλώνος, το φθινόπωρο του 1176.

Με τη συγκατάθεση του βασιλιά, αυτός και ο Ρεϋνάλδος του Σατιγιόν παραχώρησαν έκταση για το νεοϊδρυθέν στρατιωτικό Τάγμα του Μουντχόυ για την προστασία των προσκυνητών από την Καστίλλη, που το διοικούσε ο Ροντρίγκο Αλβάρεζ κόμης της Σαρία.

Τον Ιούνιο του 1177 στην Ασκαλώνα ασθένησε μάλλον από ελονοσία και απεβίωσε. Τάφηκε στο Νοσοκομείο του Αγ. Ιωάννου στην Ιερουσαλήμ. Ύστερα από λίγο η Σιβύλλα γέννησε τον γιο τους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1176 την Σιβύλλα Ανζού, κόρη του Αμαλρίκ Α΄ της Ιερουσαλήμ και είχε τέκνο:


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William of Montferrat, Count of Jaffa and Ascalon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).