Γουλιέλμος του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος
δούκας του Μπράουνσβαϊχ-Λύνεμπουργκ
Ο θυρεός του Γκρουμπενχάγκεν: λευκός ίππος (Βεστφαλία), λέων επί ερυθρού πεδίου (Λάουτερμπεργ), λέων επί κυανού πεδίου (Εμπερστάιν). Επιγραφή: Nec aspera terrent, Δεν φοβάμαι τις δυσκολίες
πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Περίοδος1322 - 1360 (μαζί με τους Ερρίκο Β΄ και Ερνέστο Α΄)
ΠροκάτοχοςΕρρίκος Α΄
ΔιάδοχοςΕρνέστος Α΄
Γέννησηπ. 1298
Θάνατος1360 (ετών 72)
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Α΄
ΜητέραΑγνή των Βέττιν
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος (π. 1298 - 1360) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν (1322-60), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊχ-Λύνεμπουργκ. Κυβερνούσε μαζί με τους αδελφούς του Ερρίκο Β΄ (ως το 1351) και Ερνέστο Α΄ (ως το τέλος).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο 7ος γιος του Ερρίκου Α΄ και της Αγνής των Βέττιν, κόρης του Αλβέρτου Β΄ μαρκήσιου (margrave) του Μάισσεν. Ο Ερρίκος Α΄ ο θαυμάσιος ήταν ο ιδρυτής του πριγκιπάτου και είχε οκτώ γιούς. Από αυτούς τρεις απεβίωσαν ως τα 32 έτη τους και δύο ακολούθησαν εκκλησιαστικά σταδιοδρομία. Έτσι όταν απεβίωσε το 1322 κυβέρνησαν από κοινού ο Ερρίκος Β΄, ο Ερνέστος Α΄ και ο Γουλιέλμος. Το πριγκιπάτο ήταν μάλλον μικρό σε σχέση με τα άλλα του δουκάτου των Γουέλφων και το 1324 συμφώνησαν να μην το διαιρέσουν, το επόμενο έτος όμως το χώρισαν.

Το 1351 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερρίκος Β΄, του οποίου τα παιδιά είχαν φύγει και βρει την τύχη τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου απεβίωσαν (λίγο μετά το 1384) χωρίς άρρενες απογόνους. Ο Γουλιέλμος απεβίωσε το 1360 άτεκνος και το πριγκιπάτο έμεινε στον αδελφό του Ερνέστο Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Paul Zimmermann: Das Haus Braunschweig-Grubenhagen, Wolfenbüttel, 1911