Γουλιέλμος του Βιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βίντι
Prince Wilhelm of Albania.jpg
Ο Πρίγκηπας Βίντι της Αλβανίας και η Πριγκίπισα Σοφία
Περίοδος
εξουσίας
21 Φεβρουαρίου 1914 - 31 Ιανουαρίου 1925
Προκάτοχος Εσάντ Πασά Τοπτάνι
(Πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρεσβυτέρων)
Διάδοχος Συμβούλιο Αντιβασιλείας
Αχμέτ Ζόγου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας)
Σύζυγος Σοφία φον Σόνμπουργκ-Βάλντενμπουργκ
Επίγονοι Πρίγκιπας Καρλ Βίκτορ τσου Βιντ
Πριγκίπισσα Μαρία Ελεονώρα τσου Βιντ
Οίκος Βίεντ
Πατέρας Βίλχελμ τσου Βιντ
Μητέρα Μαρία φαν Οράνιε-Νασάου
Γέννηση 26 Μαρτίου 1876
Flag of Germany.svg Νοϊβίντ (Γερμανία)
Θάνατος 18 Απριλίου 1945 (69 ετών)
Flag of Romania.svg Πρεντέαλ (Ρουμανία)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος του Βιντ ή Βηντ/Βηδ (26 Μαρτίου 1876 στο Νοϊβίντ18 Απριλίου 1945 στο Πρεντέαλ (Ρουμανία), υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα Πρίγκηπας της Αλβανίας από τις 21 Φεβρουαρίου 1914 ως τις 3 Σεπτεμβρίου 1914 υπό την ονομασία Βίντι της Αλβανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Νοϊβίντ της Γερμανίας, ήταν ο τρίτος γιος του Βίλχελμ τσου Βιντ (αδελφού της βασίλισσας Ελισάβετ της Ρουμανίας) και της γυναίκας του, Μαρία φαν Οράνιε-Νασάου, πριγκίπισσας της Ολλανδίας. Πραγματοποίησε στρατιωτική καριέρα στον γερμανικό στρατό και παντρεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 1906, την πριγκίπισσα Σοφία φον Σόνμπουργκ-Βάλντενμπουργκ (1885–1936).

Το 1913, οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ιταλία) προσέφεραν στον Γουλιέλμο το στέμμα του νεοσύστατου κράτους της Αλβανίας. Μία αντιπροσωπεία των Αλβανών προυχόντων θα επικυρώσει και αυτή με τη σειρά της τούτη την επιλογή τον Φεβρουάριο του 1914 και τον Μάρτιο, ο Γουλιέλμος αποβιβάστηκε στην προσωρινή πρωτεύουσα του κράτους, το Δυρράχιο, από όπου ξεκίνησε την οργάνωση της κυβέρνησής του. Αν και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων έλαβε μόνο τον τίτλο του «πρίγκηπα», στην Αλβανία, ο Γουλιέλμος κατείχε τον τίτλο του «mbret», δηλαδή του βασιλιά. Οργάνωσε ένα πρώτο κυβερνητικό σχήμα, αποτελούμενο από προύχοντες, στο οποίο η πλειοψηφία των μελών προέρχονταν από τα ανώτερα στρώματα των Αλβανών ευγενών και το οποίο στη συνέχεια τελούσε υπό τη διεύθυνση του Υπουργού Άμυνας, του πρίγκηπα Εσάντ Πασά Τοπτάνι. Αυτό το σχήμα, του οποίου αρχικώς πρόεδρος ήταν ο Τουρχάν Πασά Περμέτι, μετρούσε μεταξύ των μελών του τον πρίγκηπα Βριόνι, αρμόδιο για τα αγροτικά θέματα, τον πρίγκηπα Ανταμίντι Μπέι Φρασέρι επί των οικονομικών και τον Τουρτουλί Μπέι Κορτσά επί της Παιδείας.

Λόγω της ξένης και χριστιανικής καταγωγής του, ο Γουλιέλμος δεν κατάφερε να επιβάλει την εξουσία του, σε μία χώρα της οποίας οι κάτοικοι ήταν ως επί το πλείστον Μουσουλμάνοι (υπήρχαν όμως και σημαντικές ορθόδοξες και καθολικές μειονότητες). Αυτή η κατάσταση ξέφυγε σύντομα, καταλήγοντας σε εμφύλιο πόλεμο τον οποίο ξεκίνησε ο πρώην υπουργός επί των Στρατιωτικών Θεμάτων, και ο οποίος είχε εξοριστεί για προδοσία, Εσάντ Πασά. Ο Γουλιέλμος τελικά εγκατέλειψε τελικά την χώρα τον Σεπτέμβριο του 1914, περνώντας το διάστημα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Γερμανία. Μετά το πέρας του πολέμου, επεδίωξε να επιστρέψει στον θρόνο του, αλλά λόγω της γερμανικής καταγωγής του, τα ηγετικά στελέχη του Συνεδρίου Ειρήνης του Παρισιού απέρριψαν το αίτημα αποκατάστασής του στον αλβανικό θρόνο.

Αν και μετά τον πόλεμο πολλοί αρχηγοί φυλών που είχαν υπό τον έλεγχό τους την Αλβανία αυτοανακυρήχτηκαν αντιβασιλείς στο όνομα του Πρίγκηπα Γουλιέλμου, το πολίτευμα της χώρας μετατράπηκε σε δημοκρατία το 1925 με πρόεδρο τον Αχμέντ Ζογού, από την στιγμή που αποκαταστάθηκε η κεντρική εξουσία.

Ο Γουλιέλμος απεβίωσε στις 18 Απριλίου 1945 στο Πρεντέαλ, κοντά στο Σινάια, στην Ρουμανία.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρίγκηπας Γουλιέλμος και η πριγκίπισσα Σοφία απέκτησαν δύο παιδιά. Η μεγαλύτερη, Μάρα-Ελεονόρα (1909-1956), πέθανε σε ένα στρατόπεδο κρατουμένων στην Ρουμανία. Ο μικρότερος, ο πρίγκηπας-διάδοχος του αλβανικού θρόνου Κάρολος-Βίκτωρ (1913–1973), παντρεύτηκε το 1966 την Αϊλίν Τζόνστον (1922–1985), αλλά δεν υπήρξαν απόγονοι από αυτή την ένωση: έτσι έλαβε τέλος ο πριγκιπικός οίκος της Αλβανίας.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμαΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guillaume de Wied της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).