Γουλιέλμος Α΄ της Σικελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουλιέλμος Α΄
William I of Sicily.jpg
Βασιλιάς της Σικελίας
Περίοδος 1154 - 1166
Προκάτοχος Ρογήρος Β΄
Διάδοχος Γουλιέλμος Β΄
Δούκας της Απουλίας και Καλαβρίας
Περίοδος 1149 - 1151
Προκάτοχος Ρογήρος Γ΄
Διάδοχος Ρογήρος Δ΄
Πρίγκιπας του Τάραντος
Περίοδος 1138 - 1144
Προκάτοχος Τανκρέδος
Διάδοχος Σίμων
Πρίγκιπας της Κάπουα
Περίοδος 1144 - 1154
Προκάτοχος Αλφόνσος
Διάδοχος Ροβέρτος Γ΄
Γέννηση 1120
Θάνατος 7 Μαΐου 1166 (35 ετών)
Σύζυγος Μαργαρίτα Χιμένες
Επίγονοι Ρογήρος Δ΄
Ροβέρτος Γ΄
Γουλιέλμος Β΄
Οίκος Οίκος των Ωτβίλ
Πατέρας Ρογήρος Β΄
Μητέρα Ελβίρα Χιμένες
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος Α' ο Κακός (Guglielmo I di Sicilia, 1120 - 7 Μαΐου 1166) ήταν βασιλιάς της Σικελίας (1154-1166) από τον Οίκο των Ωτβίλ. Ήταν ο τέταρτος υιός του Ρογήρου Β΄ βασιλιά της Σικελίας και της Ελβίρας Χιμένες, κόρης του Αλφόνσου ΣΤ΄ βασιλιά της Καστίλης και Λεόν. Το επίθετο Κακός δεν του άξιζε και εκφράζει την προκατάληψη εναντίον του από τους ευγενείς και τους κρατικούς λειτουργούς και οφείλεται στο σύγχρονό του χρονογράφο Ούγο Φαλκάντους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας τρία μεγαλύτερα αδέλφια, τον Ρογήρο δούκα της Απουλίας και Καλαβρίας, τον Τανκρέδο πρίγκιπα του Τάραντος και τον Αλφόνσο πρίγκιπα της Κάπουα, δεν είχε νέος μεγάλες προσδοκίες για να αναλάβει βασιλιάς. Όμως το 1138 απεβίωσε ο Τανκρέδος, το 1144 ο Αλφόνσος και το 1148 ο Ρογήρος. Έτσι όταν το 1154 απεβίωσε ο πατέρας του ήταν ο μόνος επιζών υιός και ανέλαβε την αρχή κρατώντας τον τρόπο διοίκησης του πατέρα του, καθαιρώντας μόνο τον μάγιστρο Τόμας Μπρουν και προάγοντας ως καγκελάριο τον Μάιο του Μπάρι, άνθρωπο ταπεινής καταγωγής. Ο Μάιο είχε τον υψηλότερο τίτλο στο βασίλειο, αυτόν του amiratus amiratorum και ασκούσε πραγματικά την εξουσία, συνεχίζοντας την πολιτική του Ρογήρου Β', κρατώντας μακριά από τη διοίκηση τους ευγενείς. Επίσης ζητούσε να περιορίσει τα προνόμια των πόλεων. Οι ευγενείς, προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν τη βασιλική εξουσία και ενθαρρυνόταν σε στάση από τον πάπα Αδριανό Δ', του οποίου την αναγνώριση δεν είχε ακόμη ζητήσει ο Γουλιέλμος Α', τον Μανουήλ Α' Κομνηνό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και τον Φρειδερίκο Α' βασιλιά των Γερμανών.

Το βασίλειο της Σικελίας (που περιλαμβάνει και τη Νάπολη) κατά το 1154, έτος ανάληψης της βασιλείας από το Γουλιέλμο Α'. Τα όριά του θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα για 700 έτη

Το 1155 Ρωμαϊκά στρατεύματα είχαν ανακτήσει τις πόλεις τις Απουλίας Μπάρι, Τράνι, Τζιοβινάτζο, Αντρία, Τάραντα και άρχισαν την πολιορκία του Βρινδησίου (Μπρίντιζι). Το επόμενο έτος όμως ο Γουλιέλμος Α' αποβιβάσθηκε με το στρατό του στην Απουλία, κατέστρεψε τα τέσσερα πλοία του Ρωμαϊκού στόλου στο Μπρίντιζι και ανέκατέλαβε το Μπάρι. Ο Γουλιέλμος Α' στο Μπενεβέντο υπέγραψε συμφωνία με τον Αδριανό Δ', στην οποία συγχωρούσε τους στασιαστές και αναγνωριζόταν ως βασιλιάς της Σικελίας. Το 1157 έστειλε 164 πλοία με 10.000 άνδρες που λεηλάτησαν την Εύβοια και τον Αλμυρό· το επόμενο έτος έκανε ειρήνη με τους Ρωμαίους.

Οι διπλωματικές αυτές επιτυχίες μάλλον οφειλόταν στο Μάιο. Από την άλλη μεριά όμως χάθηκαν οι κτήσεις στην περιοχή της Τύνιδα στους Αλμοάδες: το 1156 η πόλη Σίφακς (Ν της Τύνιδας) εξεγέρθηκε, αλλά τίποτε δεν έπραξε για την καταστολή της. Το 1159 ο Βέρβερος ναύαρχός του, που βαπτίστηκε Πέτρος, επέδραμε με 160 πλοία εναντίον των Σαρακηνών των Βαλεαρίδων. Έπειτα οδήγησε το στόλο σε ανακούφιση της Μαχντία (πόλης μεταξύ Τύνιδας και Σίφακς) που τους χριστιανούς της πολιορκούσαν οι εξεγερμένοι. Έπειτα από εμπλοκή σε μάχη, ο Πέτρος επέστρεψε στη Σικελία και η Μαχντία παραδόθηκε στους Μουσουμάνους τον Ιανουάριο του 1160, έτος που σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας στην περιοχή της Τύνιδας.

Η σαρκοφάγος του Γουλιέλμου Α' στον Καθεδρικό του Μονρεάλε

Η πολιτική του Μάιο οδήγησε σε μια γενική συνωμοσία των ευγενών· τον Νοέμβριο του 1160 ο Μάιο δολοφονήθηκε από τον Ματθαίο Μπονέλο, ηγέτη των Σικελών βαρόνων. Οι ευγενείς είχαν απώτερο σκοπό την αντικατάσταση του Γουλιέλμου Α΄ από τον πρωτότοκο υιό του Ρογήρο Δ΄, που θα ήταν λιγότερο δυνατός. Μετά από αυτό στο παλάτι ήλθε ο Σίμων, νόθος υιός του Ρογήρου Β΄ και ο Τανκρέδος, νόθος υιός του Ρογήρου Γ', πρωτότοκου υιού του Ρογήρου Β΄. Ο βασιλιάς αιχμαλωτίσθηκε με την οικογένειά του και η ζωή του μόλις που σώθηκε από τον καγκελάριο Ριχάρδο της Μάντρα. Ο υιός του Ρογήρος Δ΄ παρήλασε στους δρόμους και ανακοινώθηκε ότι η στέψη του θα γίνει σε τρεις ημέρες. Όταν οι συνωμότες κρατούσαν τον Γουλιέλμο Α΄ σκεπτόμενοι την καθαίρεση ή τον θάνατό του, ο λαός και ο στρατός συσπειρώθηκαν γύρω του και με τη δύναμή τους ο βασιλιάς κατέβαλε τους συνωμότες, τιμώρησε τον Μπονέλο με τύφλωση και έκαψε την πόλη Μπούτερα που είχε εξεγερθεί. Όμως, κατά την εισβολή του λαού και του στρατού στο παλάτι για την απελευθέρωση του βασιλιά, ο Ρογήρος Δ΄ τραυματίστηκε θανάσιμα από εξοστρακισθέν βέλος.

Ελεύθερος πια από τους ευγενείς, ο Γουλιέλμος Α΄ εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση σε άνδρες που μαθήτευσαν στη σχολή του Μάιο σχηματίζοντας μία τριανδρία, αποτελούμενη από τον μέγα πρωτονοτάριο, που έγινε ο Ματθαίος ντ' Άγελλο, τον καγκελάριο, που έγινε ο Συλβέστερ κόμης του Μαρσίκο και τον επίσκοπο των Συρακουσών, που ήταν ο Πάλμερ. Έγινε ένθερμος υποστηρικτής του πάπα εναντίον του βασιλιά της Γερμανίας και ο εκλεγείς το 1165 πάπας Αλέξανδρος Γ΄ εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο του Λατερανού με νορμανδική φρουρά.

Απεβίωσε το επόμενο έτος και ετάφη αρχικά στον Καθεδρικό του Παλέρμο. Μετακινήθηκε αργότερα από τον υιό του Γουλιέλμο Β' στον Καθεδρικό του Μονρεάλε, όταν ο ναός αυτός ολοκληρώθηκε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα Χιμένες, κόρη του Γκαρσία βασιλιά της Ναβάρρας. Είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Norwich, John Julius. The Kingdom in the Sun 1130-1194. Longman: London, 1970.
  • History of the Tyrants of Sicily at Patrologia Latina.
  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "article name needed". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
  • Herbermann, Charles, ed. (1913). "Naples". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William I of Sicily της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).