Γουίλιαμ ντε Μπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουίλιαμ ντε Μπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
William de Burgh (Αγγλικά)
Γέννηση1160 (περίπου)
Αγγλία
ΘάνατοςΔεκαετία του 1200
Τόπος ταφήςAthassel Priory
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Ηγεμονία της Ιρλανδίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΡίτσαρντ Μορ ντε Μπεργκ, 1ος λόρδος του Κόνοτ
Ρίτσαρντ Όγκ ντε Μπεργκ
Γονείςunknown de Burgh[1] και Alice (?)[1]
ΑδέλφιαGeoffrey de Burgh
Ούμπερτ ντε Μπεργκ, 1ος κόμης του Κεντ
ΟικογένειαΟίκος του Μπεργκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακυβερνήτης (Λίμερικ)
σενεσάλος (1201–1203, Μάνστερ)
Θυρεός

Ο Γουίλιαμ ντε Μπεργκ (περί το 1160 – χειμώνας του 1205) γενάρχης του Οίκου του Μπεργκ έφτασε στην Αγγλία σαν φίλος και σύμμαχος του πρίγκιπα Ιωάννη (1185).[2] Ο Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας τον διόρισε κυβερνήτη του Λίμερικ και του παραχώρησε μεγάλες εκτάσεις στο Λέστερ και στο Μάνστερ. Τα κάστρα του Γουίλιαμ χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν τα βόρεια σύνορα του Ιωάννη στο Γουότερφορντ και το Λίζμορ, διορίστηκε βασιλικός απεσταλμένος του Μάνστερ (1201-1203).

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την δεκαετία του 1190 ο Γουίλιαμ συμμάχησε με τον Ντόμναλλ Μορ Ουα Μπράιαν βασιλιά του Θόμοντ ή τον γιο του Μούρτογκ και παντρεύτηκε μια από τις κόρες του, η συμμαχία πολύ πιθανό να έγινε την εποχή του Μούρτογκ που βρισκόταν σε πόλεμο με τους Νορμανδούς, δεν καταγράφονται άλλοι πόλεμοι την δεκαετία. Τα Χρονικά του Ίνισφαλλεν αναφέρουν ότι ο Γουίλιαμ και οι γιοι του Ντόμναλλ Μορ έκαναν μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία στο Ντέσμοντ (1201) και σκότωσαν μεταξύ πολλών άλλων τον Αμλάιμπ Ουά Ντονναμπαίν.

Ανάκτηση του Κόνοτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1199-1202 ξεκίνησε με τον Ουα Μπράιαν εκστρατεία στο Ντέσμοντ, με τις επιτυχίες του ανέκτησε οριστικά το Κόνοτ που του είχε παραχωρηθεί πριν το 1195 αλλά δεν ήταν ποτέ στην κατοχή του. Ο βασιλιάς του Κόνοτ Κέιθαλ Ουα Κρόμπντεργκ Κόντσομπαιρ έκανε επιτυχή αντεπίθεση σε Άγγλο-Νορμανδικά κάστρα, ο Ντε Μπεργκ έχασε τρία κάστρα που κατάφερε να ανακτήσει. Ο Κέιθαλ Ουα συγκρούστηκε με την οικογένεια του και πήγε να ζητήσει βοήθεια από τον Γουίλιαμ στο Μάνστερ (1200), ο Γουίλιαμ ενδιαφέρθηκε έντονα για την επαρχία. Την επόμενη χρονιά ο Γουίλιαμ και ο Κέιθαλ Ουα πήγαν με στρατό από το Λίμερικ στο Μπόιλ, ο αντίπαλος του Κέιθαλ Ουα Καρράγκ Ουα Κόντσομπαιρ σκοτώθηκε στην μάχη.

Ο Γουίλιαμ και ο Κέιθαλ Ουα ταξίδευσαν και έμειναν το Πάσχα στο Κόνγκ, ο Γουίλιαμ και οι γιοι του Ρόρι Ο΄ Φλάχερτι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Κόντσομπαιρ αλλά απέτυχαν χάρη στους ιερούς όρκους που είχαν δώσει στην οικογένεια Κοάρμπ. Ο Γουίλιαμ ζήτησε πληρωμή για τον εαυτό του και την συνοδεία του με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μάχη και να σκοτωθούν περίπου 700 οπαδοί του αλλά ο ίδιος δραπέτευσε στο Λίμερικ. Την επόμενη χρονιά (1202) ο Γουίλιαμ επέστρεψε και εκδικήθηκε, πήρε τότε τον τίτλο του λόρδου του Λίμερικ.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε τον χειμώνα του 1205-1206 και τάφηκε στην Αυγουστινιανή μονή του Αθασέλ στο Γκόλντεν που είχε ιδρύσει ο ίδιος (1200).[3][4] Τα Χρονικά των τεσσάρων Μάστερς αναφέρουν :

"Ο Γουίλιαμ Μπεργκ λεηλάτησε το Κόνοτ, κατέστρεψε όλες τις εκκλησίες αλλά ο θεός και οι Άγιοι τον εκδικήθηκαν, πέθανε από μια σπάνια ασθένεια που είναι πολύ ασεβές να περιγράψουμε".

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταυτότητα της συζύγου του Γουίλιαμ είναι άγνωστη, μια μετέπειτα Μεσαιωνική πηγή περιγράφει ότι ήταν μια ανώνυμη κόρη του Ντομνάλ Μορ μακ Τουρλούγκ Ο'Μπράιαν και οι απόγονοι του ήταν κόμητες του Όλστερ.[5] Ένα γενεαλογικό βιβλίο του 15ου αιώνα γραμμένο από έναν από τους τέσσερις Μάστερς καταγράφει την μητέρα του γιου του Ρίτσαρντ "κόρη ενός Ανδεγαβού βασιλιά" δηλαδή νόθη κόρη του Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας. Η σύνδεση αυτή εξηγεί τους όρους ευγένειας με τους οποίους ο Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας περιγράφει τον Ρίτσαρντ Όγκ ντε Μπεργκ, 2ο κόμη του Όλστερ, παιδιά του ήταν:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  2. Orpen, Goddard Henry. Ireland under the Normans. II. p. 194.
  3. Orpen, Goddard Henry. Ireland under the Normans. II. p. 194.
  4. Gwynn, Aubrey; Hadcock, R. Neville (1970). Medieval Religious Houses Ireland. Longman. p. 157.
  5. Empey, C. A (2004). "Burgh, William de (died 1206)". Oxford Dictionary of National Biography

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Tribes and customs of Hy-Many, John O'Donovan, 1843
  • The History of Mayo, Hubert T. Knox. 1908.
  • The Surnames of Ireland, Edward MacLysaght, Dublin, 1978.
  • Lower Mac William and Viscounts of Mayo, 1332-1649, in A New History of Ireland IX, pp.235-36, Oxford, 1984
  • The Anglo-Normans in Co. Galway: the process of colonization, Patrick Holland, Journal of the Galway Archaeological and Historical Society, vol. 41,(1987–88)
  • Burke:People and Places, Eamonn de Burca, Dublin, 1995.
  • The Anglo-Norman landscape in County Galway; land-holdings, castles and settlements, Patrick Holland, J.G.A.& H.S., vol. 49 (1997)
  • Annals of Ulster at CELT: Corpus of Electronic Texts at University College Cork
  • Annals of Tigernach at CELT: Corpus of Electronic Texts at University College Cork