Γουέλφος (πατέρας της Γιούντιτ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουέλφος
Welf I..jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 778
Θάνατος 3  Οκτωβρίου 825
Οικογένεια
Σύζυγος Hedwig
Τέκνα Ιουδήθ της Βαυαρίας[1]
Κορράδος Α΄ του Ωσέρ
Χέμα[2]
Ροδόλφος του Ποντιέ
Οικογένεια Οίκος των Γουέλφων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουέλφος, γερμ. Welf (απεβ. π. 825) από τον Οίκο των Παλαιών Γουέλφων ήταν κόμης στις Φραγκικές γαίες τις Βαυαρίας. Είναι ο γενάρχης του Οίκου του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάγεται από διακεκριμένη οικογένεια ευγενών της Φραγκονίας. Αναφέρεται μόνο με την ευκαιρία των γάμων της κόρης του Γιούντιτ με τον Λουδοβίκο Α΄ των Φράγκων, που έγιναν το 819 στο Άαχεν. Ο γιος του Κορράδος Α΄ εμφανίζεται ως δούκας στην Αλαμαννία (ie Σουαβία) και επέτυχε μία υψηλή θέση σε περιοχές της Άνω Σουαβίας, τις οποίες μάλλον είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του Χέντβιχ.

Το 818 απεβίωσε η Ερμενγκάρντε του Χέσμπαγιε, πρώτη σύζυγος του Λουδοβίκου Α΄ και ο βασιλιάς έκανε 2η σύζυγό του την μεγαλύτερη κόρη του Γουέλφου, τη Γιούντιτ. Από τότε ο Οίκος των Γουέλφων έγινε πολιτικά ισχυρός. Αν και ο ίδιος ο Γουέλφος δεν έγινε πολιτικά εξέχων, η οικογένειά του διαπλέχτηκε με τους Καρολίδες, καθώς η μικρότερη κόρη του Χέμμα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Β΄ των Φράγκων (γιο του Λουδοβίκου Α΄ και της Ερμενγκάρντε).

Οι εγγονοί του ηγεμόνευσαν στην επικράτεια των Φράγκων: Κάρολος Β΄ των Φράγκων, ο μόνος γιος της Γιούντιτ· (Καρλομάν της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Γ΄ της Σαξονίας και Κάρολος Γ΄ των Φράγκων, οι γιοί της Χέμμας.

Όταν απεβίωσε το 825, η σύζυγός του αποσύρθηκε στο αββαείο του Σέλλες, όπου έγινε ηγουμένη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Χέντβιχ/Χάιλβιχ), κόρη του Ίζαμμπαρτ κόμη του Τούργκαου στη Σαξονία και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Riche, Pierre (1993). The Carolingians, A Family Who Forged Europe. Translated by Allen, Michael Idomir. University of Philadelphia Press.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Welf (father of Judith) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).