Γοδεφρείδος ΦιτςΚλάρενς 3ος κόμης του Μάνστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γοδεφρείδος ΦιτςΚλάρενς 3ος κόμης του Μάνστερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 18  Ιουλίου 1859
Θάνατος 2  Φεβρουαρίου 1902
Χώρα πολιτογράφησης Νότια Αφρική
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Γουλιέλμος ΦιτςΚλάρενς του Μάνστερ και Βιλελμίνα ΦιτςΚλάρενς
Αδέλφια Ώμπρεϋ ΦιτςΚλάρενς του Μάνστερ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός /Βρετανικός Στρατός
Πόλεμοι/μάχες Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς και First Boer War
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου
Βραβεύσεις Τάγμα Διακεκριμένης Υπηρεσίας

Ο Γοδεφρείδος ΦιτςΚλάρενς, αγγλ. Geoffrey FitzClarens (18 Ιουλίου 1859 - 2 Φεβρουαρίου 1902) από τον Οίκο του Αννοβέρου ήταν 3ος κόμης του Μάνστερ (Munster).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γοδεφρείδος-Γεώργιος-Γκόρντον ήταν ο πρωτότοκος (επιζήσας) γιος του Γουλιέλμου ΦιτςΚλάρενς 2ου κόμη του Μάνστερ και της Βιλελμίνας Κέννεντυ-Έρσκιν, κόρης του Τζον Κέννεντυ-Έρσκιν. Ο Γουλιέλμος ήταν εξάδελφος της Βιλελμίνας· οι δύο τους ήταν εγγόνια του Γουλιέλμου Δ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εισήλθε στον Βρετανικό στρατό ως υπολοχαγός της 2ης ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων και έλαβε μέρος στον Β΄ Αγγλο-Αφγανικό Πόλεμο (1879-80), όπου μετά τη μάχη του Αχμέντ-Κεΰλ εκστράτευσαν στην Κανταχάρ. Επίσης συμμετείχε στον Α΄ Πόλεμο των Μπόερς το 1881. Έγινε λοχαγός το 1888 και αποσύρθηκε 7 έτη μετά. Το 1896 έγινε λοχαγός των Σκώτων και τιμητικά ταγματάρχης. Με το τάγμα αυτό έλαβε μέρος[1] στον Β΄ Πόλεμο των Μπόερς, όπου οι ανδραγαθίες του αναφέρθηκαν στους ανωτέρους του και τιμήθηκε με τη διάκριση του Τάγματος των Διακεκριμένων Υπηρεσιών. Εκεί στη Νότιο Αφρική διαδέχθηκε τον πατέρα του ως 3ος κόμης του Μάνστερ, υποκόμης του ΦιτςΚλάρενς και βαρόνος του Τιούκσμπουρυ.

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει, καθώς εννέα μήνες μετά έπαθε δυστύχημα στο Λέις Μάινς και απεβίωσε σε ηλικία 43 ετών. Ήταν άγαμος και τον διαδέχθηκε ο επόμενος επιζών αδελφός του Ώμπρεϋ.

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "The War - Embarcation of Troops" The Times (London). Saturday, 3 March 1900. (36080), p. 9.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Obituary - Earl of Munster". The Times (36682). London. 4 February 1902. p. 8.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geoffrey FitzClarence, 3rd Earl of Munster της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).