Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή
ΣκηνοθεσίαΠωλ Νιούμαν
ΠαραγωγήΠωλ Νιούμαν
ΣενάριοΣτιούαρτ Στερν
Μάργκαρετ Λόρενς (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεA Jest of God
ΠρωταγωνιστέςΤζοάν Γούντγουορντ
Τζέιμς Όλσον
Εστέλ Πάρσονς
Τζέραλντιν Φιτζέραλντ
ΜουσικήΤζερόμ Μόρος
ΦωτογραφίαΓκείν Ρέσερ
ΜοντάζΝτέντε Άλλεν
ΔιανομήWarner Bros.-Seven Arts και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 8/26/1968
Κυκλοφορία1968
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή (Πρωτότυπος τίτλος Rachel, Rachel) είναι ψυχολογικό δράμα παραγωγής 1968, σε σκηνοθεσία Πωλ Νιούμαν και με πρωταγωνίστρια τη σύζυγο του Νιούμαν Τζοάν Γούντγουορντ[1]. Το σενάριο της ταινίας που έγραψε ο Στιούαρτ Στερν είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Λόρενς με τίτλο A Jest of God.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρέιτσελ Κάμερον (Τζοάν Γούντγουορντ) είναι μια ντροπαλή 35χρονη γεροντοκόρη καθηγήτρια που ζει με τη χήρα μητέρα της Μέι (Κέιτ Χάρινγκτον) σε ένα διαμέρισμα πάνω από το γραφείο τελετών του πατέρα της σε μια συντηρητική μικρή πόλη του Κονέκτικατ. Φοβούμενη για τις συνέπειες των πράξεών της, η Ρέιτσελ έχει μάθει από μικρή να κρατάει μέσα της συναισθήματα και ορμές, πράγμα που την κάνει να φαίνεται ψυχρή κι απόμακρη στους γύρω της. Η λαχτάρα της να αγαπήσει και να αγαπηθεί είναι τεράστια αλλά δεν μπορεί να βρει τον κατάλληλο τρόπο να εκφράσει τις επιθυμίες της κι έχει πλέον πάψει να ελπίζει στο μέλλον. Τα σχολεία κλείνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές και η Ρέιτσελ είναι σίγουρη ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί ώστε να αλλάξει η ζωή της. Κάποια στιγμή η καλύτερή της φίλη και κρυφή λεσβία, Κάλα (Εστέλ Πάρσονς) την πείθει να παραβρεθεί σε εκδήλωση θρησκευτικής οργάνωσης, όπου και οι δυο τους ενθαρρύνονται να εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Η Ρέιτσελ έπειτα συναντά τον πρώην συμμαθητή της από το Λύκειο Νικ Κάζλικ (Τζέιμς Όλσον) με τον οποίο έχει την πρώτη της σεξουαλική επαφή. Η Ρέιτσελ ερωτεύεται τον Νικ, αλλά εκείνος θέλει η σχέση τους να παραμείνει εφήμερη. Η νεαρή γυναίκα απογοητεύεται από τη συμπεριφορά του Νικ, αλλά παράλληλα ωριμάζει, ενώ αργότερα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και σκοπεύει να εγκαταλείψει τη μικροαστική κοινωνία του Κονέκτικατ για να μεγαλώσει το παιδί της μακριά από κακόβουλα σχόλια.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή αποτελεί το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα του Πωλ Νιούμαν (ακολούθησαν οι ταινίες: Sometimes a Great Notion (Οι Ατρόμητοι, 1971), The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds (Άγριες Μαργαρίτες, 1972), The Shadow Box, 1980, Harry & Son (Χάρι και Γιος: Η Σύγκρουση, 1984) και The Glass Menagerie (Ο Γυάλινος Κόσμος, 1984). Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού, ακολούθησε την επιτυχία που είχε κάνει ο Νιούμαν το 1967 με τις ταινίες Ο Μεγάλος Δραπέτης (Cool Hand Luke) και Όμπρε (Hombre), οι οποίες ανέβασαν ακόμη περισσότερο το κασέ του και η εταιρία Warner αποφάσισε να του αναθέσει τη σκηνοθεσία του μυθιστορήματος της Μάργκαρετ Λώρενς με τίτλο A Jest of God, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Στιούαρτ Στερν (σεναριογράφος του Επαναστάτης Χωρίς Αιτία), με την προϋπόθεση ότι ο ηθοποιός θα δεσμευόταν να γυρίσει δυο ακόμη ταινίες για το στούντιο. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η σύζυγος του Πωλ Νιούμαν Τζοάν Γούντγουορντ, η οποία πέρα από το γεγονός ότι συνεργάστηκε με το σύζυγό της σε όλα του τα κινηματογραφικά του εγχειρήματα έλαβε και τη δεύτερή της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την εκπληκτική της ερμηνεία (είχε ήδη βραβευτεί με το βραβείο το 1957 για την ερμηνεία της στην ταινία Η Εύα δίχως πέπλο (The Three Faces of Eve). Η σκηνοθεσία του Νιούμαν έδωσε την ευκαιρία στην Γούντγουορντ, η οποία προερχόταν από μια σειρά αποτυχημένων ταινιών, να ξεδιπλώσει το ταλέντο της και να λάμψει με την ερμηνεία της. Στο ρόλο της Ρέιτσελ σε μικρή ηλικία εμφανίστηκε επίσης η 9χρονη τότε κόρη του Πωλ Νιούμαν, Νελ Ποτς.

Box-Office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε με προϋπολογισμό της τάξης των 780.000 δολαρίων και έκανε εισπράξεις 3.000.000 δολαρίων[2].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ, εκ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο. Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πήγε στην ταινία του Κάρολ Ριντ Όλιβερ! (Oliver!), η Τζόαν Γούντγουορντ έχασε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου από τις Μπάρμπρα Στράιζαντ και Κάθριν Χέπμπορν που κρίθηκαν ισόπαλες νικήτριες για τις ταινίες Ένα Αστείο Κορίτσι (Funny Girl, 1968) και Το Λιοντάρι του Χειμώνα (The Lion In Winter) αντίστοιχα, η Εστέλ Πάρσονς έχασε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου από την Ρουθ Γκόρντον για την ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι Το Μωρό της Ρόζμαρι (Rosemary's Baby) και ο Χάουαρντ Στερν έχασε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου από τον Τζέιμς Γκόλντσμαν που κέρδισε για την ταινία Το Λιοντάρι του Χειμώνα (The Lion in Winter).

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας - Πωλ Νιούμαν
  • Α' Γυναικείου Ρόλου – Τζοάν Γούντγουορντ
  • Β' Γυναικείου Ρόλου – Εστέλ Πάρσονς
  • Διασκευασμένου σεναρίου - Στιούαρτ Στερν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Variety film review; August 21, 1968, page 6.
  2. "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969 p 15. Please note this figure is a rental accruing to distributors.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]