Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γλώσσα Τανγκχούλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γλώσσα Τανγκχούλ
ΠεριοχήΜανιπούρ, Ναγκαλάντ
Φυσικοί ομιλητές140.000 (2001)
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3nmf
Glottologtang1336[1]

Η Τανγκχούλ (Τανγκχουλικά Νάγκα) είναι Σινοθιβετιανή γλώσσα του Τανγκχουλικού κλάδου. Ομιλείται σε 168 χωριά της επαρχίας Ουχρούλ στη Μανιπούρ της Ινδίας, με ομιλητές να βρίσκονται επίσης στη Ναγκαλάντ και τη Τρίπουρα .

Εντός της επαρχίας Ουχρούλ στη Μανιπούρ, τα Τανγκχούλ μιλιούνται στα χωριά Χουντούνγκ, Σιρόλ, Λανγκντάνγκ, Πύλη Λαμλάνγκ, Λιτάν, Γιανγκανγκπόκπι και άλλες περιοχές (Αροκιανάθαν 1995).

Η Τανγκχούλ δε συγγενεύει ιδιαίτερα με άλλες γλώσσες Νάγκα. Πρόκειται για διαλεκτικό συνεχές στο οποίο ομιλητές από γειτονικά χωριά μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβουν ο ένας τον άλλο, αλλά ένας ομιλητής μιας βόρειας διαλέκτου θα μπορεί να καταλάβει έναν ομιλητή της νότιας διαλέκτου λιγότερο εύκολα αν όχι καθόλου. Η lingua franca είναι η διάλεκτος Χουμφούν (Ουχρούλ).

Η διάλεκτος που ομιλείται από τους ανθρώπους της Χουμφούν (το παραδοσιακό όνομα του Ουχρούλ) έγινε η δημοφιλέστερη διάλεκτος μεταξύ των Τανγκχούλ, επειδή οι Βρετανοί έστησαν την διοίκηση τους στο Ουχρούλ. Ο Αμερικανός Βαπτιστής ιεραπόστολος Ουίλιαμ Πέτιγκριου μετέφρασε τη Βίβλο στη διάλεκτο Χουμφούν.

Η διάλεκτος Κουπούμε ονομάζεται επίσης Λουχούπα, αλλά οι νότιες διάλεκτοι που συγκεντρώνονταν παλαιότερα κάτω από αυτό το όνομα είναι Βόρειες Κουκικές ποικιλίες σήμερα.

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Tangkhul Naga». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History.