Γλώσσα Ταΐνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταΐνο
ΈθνοςΤαΐνο, Κίμπονεϊ, Λουκαγιανοί, Yamaye
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3tnq
Glottologtain1254[1]
Οι διάλεκτοι της Ταΐνο, μεταξύ άλλων προ-Κολομβιανών γλωσσών των Αντιλλών

H γλώσσα Ταΐνο είναι αραουκανή γλώσσα. Είναι οι γλώσσα των Ταΐνο, λαού της Καραϊβικής. Την εποχή της ισπανικής αποικιακής επέκτασης, ήταν η κύρια γλώσσα σε όλη την Καραϊβική. Η κλασική Ταΐνο ήταν η μητρική γλώσσα των κατοίκων των βόρειων νησιών των Μικρών Αντιλλών, του Πουέρτο Ρίκο, των νησιών Τερκς και Κέικος. Η γλώσσα Κίμπονεϊ είναι ξεχωριστή γλώσσα, αλλά οι αποικιακές πηγές υποδηλώνουν ότι ήταν μια παρόμοια γλώσσα με τη γλώσσα Ταΐνο και ομιλούταν στις Μπαχάμες, την Τζαμάικα και το μεγαλύτερο μέρος της Κούβας.

Μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα, η Ταΐνο είχε αντικαταστήσει αρκετές τοπικές γλώσσες. Καθώς οι Ταΐνο συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού αποικισμού, η γλώσσα αντικαταστάθηκε από ισπανικές και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε μέσα σε 100 χρόνια από την πρώτη επαφή με Ισπανούς. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «{{{name}}}». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019.