Γλέντι, λεφτά κι αγάπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη
Η κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΝίκος Τσιφόρος
ΣενάριοΝίκος Τσιφόρος
ΠρωταγωνιστέςΒασίλης Αυλωνίτης[1], Ντίνος Ηλιόπουλος[1], Νίκος Ρίζος, Γιώργος Καμπανέλλης, Σπεράντζα Βρανά[1], Σμαρούλα Γιούλη[1] και Σταύρος Ξενίδης
ΜουσικήΜιχάλης Σουγιούλ
ΤραγούδιΜπέμπα Κυριακίδου
Εταιρεία παραγωγήςΑνζερβός
Πρώτη προβολή1955
Διάρκεια82 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα

Το Γλέντι, λεφτά κι αγάπη είναι ασπρόμαυρη, ελληνική ταινία, που προβλήθηκε το 1955 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Τσιφόρου, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Αυλωνίτη, Γιώργο Καμπανέλλη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Νίκο Ρίζο, Σπεράντζα Βρανά και Σμαρούλα Γιούλη. [2]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δαμιανός (Ντίνος Ηλιόπουλος) και ο Σαράντης (Νίκος Ρίζος) είναι δύο φτωχοί επαρχιώτες που βρίσκονται στην Αθήνα και προσπαθούν να επιβιώσουν. Χωρίς να έχουν χρήματα, μπαίνουν σε ένα εστιατόριο να φάνε, ο σερβιτόρος, όμως, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και αρχίζει να τους κυνηγά. Μετά από μερικά κωμικά περιστατικά, αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός συμπατριώτη τους, του Άγγελου (Γιώργος Καμπανέλλης), ο οποίος σπουδάζει νομικά, αλλά αν και ο ίδιος φτωχός, είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από αυτούς. Ο Άγγελος σχετίζεται με μια συμφεροντολόγα, εγωίστρια και αδίστακτη θεατρίνα, τη Γιουγιού (Σπεράντζα Βρανά), η οποία τον βοηθά οικονομικά γιατί ξέρει ότι ο Άγγελος θα κληρονομήσει έναν πλούσιο θείο του από το χωριό, το Λαυρέντη (Βασίλης Αυλωνίτης). Πράγματι, ο θείος Λαυρέντης ενημερώνει τον Άγγελο ότι έρχεται στην Αθήνα για λόγους υγείας. Ο Άγγελος και οι φίλοι του αναλαμβάνουν να τον πάνε στους γιατρούς, οι οποίοι συνιστούν ανάπαυση και φαρμακευτική αγωγή. Αλλά, η Γιουγιού επιβάλλει τη δική της άποψη. Να κάνουν τα εντελώς αντίθετα, ώστε να πεθάνει. Ακούγοντας, λοιπόν θέλοντας και μη, τη γνώμη της Γιουγιούς, αρχίζουν τα ξενύχτια, τα ποτά και καθετί σχετικό, αλλά παραδόξως ο Λαυρέντης ξανανιώνει και γίνεται καλά σε αντίθεση με τον Άγγελο, τον Δαμιανό και τον Σαράντη που αρρωσταίνουν από τη συνεχή ταλαιπωρία.

Μετά από αυτό, η Γιουγιού, σκεπτόμενη την περιουσία του Λαυρέντη και τα οφέλη που μπορεί να έχει, αρχίζει να του κάνει τα γλυκά μάτια και τελικά αρραβωνιάζονται. Παράλληλα, ο Άγγελος γνωρίζει τη Μυρτώ (Σμαρούλα Γιούλη) και ερωτεύονται. Ο πατέρας της Μυρτώς, ο Μετοχόπουλος (Θάνος Τζενεράλης), είναι χρηματιστής και παλιός φίλος του Λαυρέντη, διαχειρίζεται την περιουσία του και από κοινού κανονίζουν το συνοικέσιο της Μυρτώς και του Άγγελου. Όλα αυτά, τα αγνοεί ο Άγγελος καθώς και την πραγματική ταυτότητα της Μυρτώς. Και από τη μια είναι αναστατωμένος που πρέπει να γνωρίσει και να παντρευτεί μια άλλη κοπέλα, από την άλλη ενθουσιάζεται και ανακουφίζεται που η κοπέλα αυτή είναι η Μυρτώ. Ταυτόχρονα, ο Μετοχόπουλος αντιλαμβάνεται ότι η Γιουγιού πλησίασε το Λαυρέντη για τα λεφτά του και όχι μόνο τον προειδοποιεί, αλλά για να του το αποδείξει, του προτείνει να κάνει τον πεθαμένο. Το σχέδιο δεν το γνωρίζει κανείς άλλος και όλοι νομίζουν ότι ο Λαυρέντης πέθανε, γι' αυτό και δείχνουν τον πραγματικό εαυτό τους. Το σχέδιο πετυχαίνει και η Γιουγιού αποκαλύπτεται. Η ταινία τελειώνει με τον Λαυρέντη, τον Άγγελο, τη Μυρτώ, το Δαμιανό και το Σαράντη να προχωρούν χαρούμενοι στο δρόμο, μέχρι που ο Δαμιανός και ο Σαράντης αρχίζουν να τρέχουν για να γλιτώσουν από το σερβιτόρο που είχαν ξεγελάσει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική της ταινίας είναι του Μιχάλη Σουγιούλ και τραγουδούν η Μπέμπα Κυριακίδου και η Σπεράντζα Βρανά. Μεταξύ άλλων, στην ταινία ακούγονται τα "Άλα της, άλα της" και "Σε συγχωρώ" σε στίχους Γιώργου Γιαννακόπουλου. Επίσης, το "Έξω φτώχεια" του Γιώργου Μητσάκη, [5] ο οποίος παίζει μπουζούκι. Χορεύουν ο Μανώλης Καστρινός και η Χρυσούλα Ζώκα. [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 tt0135431. Ανακτήθηκε στις 8  Νοεμβρίου 2021.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 «Ελληνικές και ξένες ταινίες στην ΕΡΤ». Cosmopoliti.com - Χριστίνα Πολίτη. 11 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «Βρανά Σπεράντζα». www.karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «Σμαρούλα Γιούλη: Δέκα χρόνια χωρίς τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του σινεμά και του θεάτρου». Parallaxi Magazine (στα greek). 7 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. «Γλέντι Λεφτά κι Αγάπη». palia.kithara.gr. 
  6. «H χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα, της "Οδού Ονείρων", απεβίωσε χθες στα 86 της». www.lifo.gr. 13 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]