Γκόλμπολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σουηδική ομάδα γκόλμπολ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το γκόλμπολ (goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές. Επινοήθηκε το 1946 από τον Αυστριακό Hanz Lorenzen, και τον Γερμανό Sepp Reindle, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η αποκατάσταση των βετεράνων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.[1] Διοικητική αρχή για το άθλημα είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού Τυφλών (IBSA), που είναι υπεύθυνη για δεκαπέντε αθλήματα που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Το άθλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τορόντο[1]. Το πρώτο Πρωτάθλημα Γκόλμπολ διεξήχθη το 1978, ενώ στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε το 1980, στους Αγώνες του Άρνεμ της Ολλανδίας.[1]. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Το παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους κανόνες της IBSA το γκόλμπολ παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 18m x 9m.[2] Η γραμμή των 9 μέτρων αποτελεί και τη γραμμή του γκολ.[3] Η μπάλα ζυγίζει 1,25kg και η περιφέρεια της είναι περίπου 76cm. Στο εσωτερικό της έχει κουδουνάκια ώστε οι αθλητές να αντιλαμβάνονται την κίνησή της.[4]

Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ομάδες των τριών, και προσπαθούν να προωθήσουν τη μπάλα προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας.[5]. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 12 λεπτών.[5] Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται με δεμένα μάτια καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, έτσι ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες[5]. Σε κάθε παιχνίδι επιτρέπονται μέχρι τρεις αναπληρωματικοί.

Παραβιάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παραβιάσεις των κανόνων τιμωρούνται γενικά με απώλεια της κατοχής της μπάλας.

  • Πρώιμη ρίψη - ρίψη της μπάλας πριν από το σφύριγμα του διαιτητή
  • Ρίψη εκτός ορίων - ρίψη της μπάλας εκτός ορίων γηπέδου. Η μπάλα περνάει στην κατοχή της αντίπαλης ομάδας.
  • Pass out - ενώ οι παίκτες ανταλλάσσουν πάσες, η μπάλα βγαίνει εκτός γηπέδου.
  • Ball over - η μπάλα έρχεται σε επαφή με έναν αμυνόμενο παίκτη (ή με μέρος της εστίας) και περνώντας πάνω από την κεντρική γραμμή του γηπέδου επιστρέφει στην περιοχή από όπου προήλθε η βολή .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]