Γκωτιέ Ε΄ ντε Μπριέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκωτιέ Ε΄ ντε Μπριέν
Γέννηση  ή 
Brienne-le-Château
Θάνατος
Αλμυρός
Σύζυγος Ιωάννα της Σατιγιόν
Τέκνα Γκωτιέ ΣΤ΄ ντε Μπριέν και Ισαβέλλα ντε Μπριέν
Γονείς Ούγος ντε Μπριέν

Ο Γκωτιέ Ε΄ ντε Μπριέν (Gautier V de Brienne, 1270 - 15 Μαρτίου 1311), εξελληνισμένο Γουϊτιέρος ή Γωτιέρος ή Βαλτέρος της Βρυέννης, που αναφέρεται και Γκωτιέ Α΄ ντε Μπριέν των Αθηνών (με αναφορά μόνο στον κλάδο της οικογένειας στην Ελλάδα), ήταν ο τελευταίος Φράγκος Δούκας των Αθηνών και ο τελευταίος του Οίκου ντε Λα Ρος, κόμης του Λέτσε, Κύριος του Άργους και της Ναυπλίας και Βαρώνος της Θήβας. Ήταν γιος του Ούγου ντε Μπριέν, κόμη της Βρυέννης και του Λέτσε και της Ισαβέλλας ντε Λα Ρος, Ντάμας του ήμισυ της Καρύταινας, αδελφός του ήταν ο Γκυ ντε Μπριέν.

Ως παιδί είχε κρατηθεί όμηρος από τους Καταλανούς μέχρι ο πατέρας του πληρώσει την εγγύηση. Έπειτα έζησε στην Σικελία, όπου στις 5 Οκτωβρίου του 1308 έμαθε τον θάνατο του εξαδέλφου του δούκα των Αθηνών, Γκυ Β΄ ντε λα Ρος που πέθανε άτεκνος και του ζητήθηκε να τον διαδεχτεί. Ο Γκωτιέ μετέβη στο Δουκάτο κι αμέσως αντιμετώπισε προβλήματα πρώτα με την αδελφή του Γκυ Σταματίνα ντε λα Ρος που διεκδικούσε το δουκάτο για τον εαυτό της και έπειτα από την Καταλανική εταιρεία που λεηλατούσε τη Θεσσαλία.

Συμμάχησε με την Καταλανική εταιρεία και τους κάλεσε μισθώνοντας τους για έξι μήνες να κτυπήσουν το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Οι Καταλανοί κατέλαβαν πολλά φρούρια αλλά μετά την Δομοκό ο Γκωτιέ αρνήθηκε να τους πληρώσει και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν το δουκάτο, κράτησε μάλιστα μερικούς από τους Καταλανούς στο πλευρό του οι οποίοι αργότερα ζήτησαν να πάνε με το πλευρό των συμπατριωτών τους όπως κι έγινε. Οι Καταλανοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα φρούρια που πήραν και οι αντίπαλοι στρατοί ήρθαν αντιμέτωποι το 1311 στην μάχη του Βοιωτικού Κηφισσού. Στην μάχη ο φράγκικος στρατός υπέστη μεγάλη ήττα, σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι οι ιππείς και μαζί τους πολλοί ευγενείς και ο Γκωτιέ.

Παντρεύτηκε την Ιωάννα του Σατιγιόν (Jeanne de Chatillon) και μαζί της απέκτησαν τον Γκωτιέ ΣΤ΄ ντε Μπριέν και την Ισαβέλλα ντε Μπριέν σύζυγο του Γκωτιέ Γ΄ ντ' Ενγκιέν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]