Γκωτιέ Ε΄ του Μπριέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γκωτιέ Ε΄ ντε Μπριέν)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκωτιέ Ε΄ ντε Μπριέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1275 και 1270 (περίπου)
Brienne-le-Château
Θάνατος 15  Μαρτίου 1311
Αλμυρός Μαγνησίας
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωάννα της Σατιγιόν
Τέκνα Γκωτιέ ΣΤ΄ ντε Μπριέν
Ισαβέλλα ντε Μπριέν
Γονείς Ούγος ντε Μπριέν και Ισαβέλλα ντε λα Ρος
Οικογένεια Οίκος ντε Μπριέν

Ο Γκωτιέ ντε Μπριέν (Gautier V de Brienne, 1270 - 15 Μαρτίου 1311), εξελληνισμένο Γουϊτιέρος ή Γωτιέρος ή Βαλτέρος της Βρυέννης, που αναφέρεται και Γκωτιέ Α΄ ντε Μπριέν των Αθηνών (με αναφορά μόνο στον κλάδο της οικογένειας στην Ελλάδα), ήταν ο τελευταίος Φράγκος δούκας των Αθηνών (1308 - 1311), κύριος του Άργους και της Ναυπλίας, βαρόνος της Θήβας και Κόμης του Μπριέν και του Λέτσε (1296 - 1311). Ήταν γιος του Ούγου κόμη του Μπριέν και του Λέτσε και της Ισαβέλλας ντε Λα Ρος κυρίας του ημίσεως της Καρύταινας. Αδελφός του ήταν ο Γκυ ντε Μπριέν.

Οι θυρεοί του Γκωτιέ: το οικόσημο με τους λέοντες των Μπριέν (του πατέρα του) και το οικόσημο των Λα Ρος (της μητέρας του)

Ως παιδί είχε κρατηθεί όμηρος από τους Καταλανούς μέχρι ο πατέρας του πληρώσει την εγγύηση. Έπειτα έζησε στην Σικελία, όπου στις 5 Οκτωβρίου του 1308 έμαθε τον θάνατο του εξαδέλφου του Γκυ Β΄ ντε λα Ρος δούκα των Αθηνών, που απεβίωσε άτεκνος και του ζητήθηκε να τον διαδεχτεί. Ο Γκωτιέ μετέβη στο Δουκάτο και αμέσως αντιμετώπισε προβλήματα, πρώτα με την αδελφή του Γκυ Σταματίνα ντε λα Ρος, που διεκδικούσε το δουκάτο για τον εαυτό της και έπειτα από την Καταλανική εταιρεία που λεηλατούσε τη Θεσσαλία.

Συμμάχησε με την Καταλανική εταιρεία και τους κάλεσε μισθώνοντάς τους για έξι μήνες με σκοπό να κτυπήσουν το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Οι Καταλανοί κατέλαβαν πολλά φρούρια, αλλά μετά την Δομοκό ο Γκωτιέ αρνήθηκε να τους πληρώσει και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν το δουκάτο. Κράτησε μάλιστα μερικούς από τους Καταλανούς στο πλευρό του, οι οποίοι αργότερα ζήτησαν να πάνε με το πλευρό των συμπατριωτών τους, όπως κι έγινε. Οι Καταλανοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα φρούρια που πήραν και οι αντίπαλοι στρατοί ήρθαν αντιμέτωποι το 1311 στην μάχη του Βοιωτικού Κηφισού. Στην μάχη ο φραγκικός στρατός υπέστη μεγάλη ήττα: σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι οι ιππείς και μαζί τους πολλοί ευγενείς και ο Γκωτιέ.

Νυμφεύτηκε την Ιωάννα του Σατιγιόν (Jeanne de Chatillon) και μαζί απέκτησαν τα τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκωτιέ Ε΄ του Μπριέν
Γέννηση: 1270 Θάνατος: 15 Μαρτίου 1311
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γκυ Β΄ ντε Λα Ρος
Δούκας των Αθηνών
Coat of Arms of the Duchy of Athens (de la Roche family).svg

1308 - 1311
Διάδοχος
Ροζέ Ντελόρ
Η διαδοχή αμφισβητήθηκε από τον Γκωτιέ ΣΤ΄ του Μπριέν
Λόρδος του Άργους και του Ναυπλίου
Armoiries Famille Brienne.svg

1308 - 1311
Διάδοχος
Ιωάννα του Σατιγιόν
Προκάτοχος
Ούγος του Μπριέν
Κόμης του Μπριέν
Armoiries Famille Brienne.svg

1296 - 1311
Διάδοχος
Γκωτιέ ΣΤ΄