Γκρικτάουν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η ορθόδοξη εκκλησία στο ελληνικό τετράγωνο της Βιέννης στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ονομασία δρόμου στα ελληνικά στην Greektown του Τορόντο.

Γκρικτάουν (Greektown) είναι ένας αγγλικός όρος της καθομιλουμένης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει γειτονιές διαφόρων πόλεων εκτός Ελλάδος, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί Έλληνες μετανάστες και κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο στις κατοικίες, στις υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως παλιότερη περίπτωση περιοχής με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη ή η συνοικία Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια.

Επίσης, για πολλούς αιώνες υπήρχε στη Βιέννη το "Ελληνικό τετράγωνο" (das Griechenviertel). Αν και αργότερα η ελληνική κοινότητα της πόλης μετακινήθηκε σε άλλες συνοικίες, μέχρι σήμερα υπάρχει εκεί ένα παραδοσιακό αυστριακό εστιατόριο με το όνομα "Griechenbeisl΄" (Ελληνική ταβέρνα) καθώς και η "οδός Ελλήνων" (Griechengasse).

Αναλόγως, ελληνική γειτονιά υπήρχε για πολλούς αιώνες στη Βενετία.

Γκρικτάουν (μοντέρνα εποχή)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη νεώτερη εποχή η ονομασία "Γρικτάουν" δόθηκε σε συνοικίες αγγλοσαξονικών χωρών, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί Έλληνες μετανάστες.

Στον Καναδά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορες περιοχές αποκαλούνται "Γκρικτάουν" στην Αυστραλία, λόγω των πολλών Ελλήνων μεταναστών, στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ, στο Μπρισμπέιν κ.α. Ορισμένα παραδείγματα:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί Έλληνες διαβιούν στις περιοχές: "Γουντ Γκριν" (Wood Green), "Γκριν Λέινς" (Green Lanes) και "Πάλμερς Γκριν" (Palmers Green) του Λονδίνου. Στην τελευταία υπάρχει η μεγαλύτερη ελληνοκυπριακή κοινότητα εκτός Κύπρου. Συχνά στην ομιλία στα ως άνω ονόματα η λέξη "Γκριν" (πράσινος) υποκαθίσταται από την λέξη "Γκρικ" (ελληνικός): "Γουντ Γκρικ", "Γκρικ Λέιν" και "Πάλμερς Γκρικ".[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Greektown της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).