Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι (2017)

Ο Γκριγκόρι Αλεξέγιεβιτς Γιαβλίνσκι (ρωσικά: Григо́рий Алексе́евич Явли́нский‎, γεν. 10 Απριλίου 1952)[1] είναι Ρώσος οικονομολόγος και πολιτικός.

Είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του ως συγγραφέα του προγράμματος των 500 ημερών, ένα σχέδιο για την μεταφορά του Σοβιετικού καθεστώτος σε μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς, καθώς και για την ηγεσία του κοινωνικού φιλελεύθερου κόμματος Γιάμπλοκο. Ήταν δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία της Ρωσίας – το 1996, εναντίον του τρέχοντος προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, τερματίζοντας τέταρτος λαμβάνοντας το 7.3% του συνολικού αριθμού των ψήφων, αλλά και το 2000, εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, τερματίζοντας τρίτος με ποσοστό 5.8%. Δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2004 ή του 2008, καθώς το κόμμα του απέτυχε να φτάσει το όριο του 5% στις εκλογές του 2003. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 οι ρωσικές αρχές δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, παρότι είχε ήδη συλλέξει δύο εκατομμύρια υπογραφές από Ρώσους πολίτες υπέρ της εκστρατείας του, όπως απαιτούσε ο νόμος. Ο Γιαβλίνσκι ήταν υποψήφιος για το Γιάμπλοκο για την προεδρία της Ρωσίας στις Ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2018.[2][3][4][5]

Ο Γιαβλίνσκι έχει διδακτορικό δίπλωμα από το Κεντρικό Οικονομικό και Μαθηματικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η διατριβή του είχε τίτλο "Το κοινωνικοοικονομικό σύστημα της Ρωσίας και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του." Είναι καθηγητής στην Ανώτερη Σχολή Οικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου της Ρωσίας.[6] Πέρα από τα ρωσικά ο Γιαβλίνσκι γνωρίζει επίσης ουκρανικά και αγγλικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Yavlinsky's biography» (στα Ρωσικά). Official Yavlinsky's website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2008. 
  2. [1]
  3. [2]
  4. [3]
  5. [4]
  6. Grigory A. Yavlinsky Professor:Faculty of Economic Sciences/Department of Applied Economics, has been at HSE since 2009