Γκρελίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η γκρελίνη, η «ορμόνη της πείνας», που είναι γνωστή και ως λενομορελίνη, είναι πεπτίδιο που παράγεται από τα γκρελινεργικά κύτταρα στον γαστροεντερικό σωλήνα και λειτουργεί ως νευροπεπτίδιο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της κατανομής και του ρυθμού κατανάλωσης ενέργειας στο οργανισμό.

Πρόκειται για ένα πεπτίδιο που αποτελείται από 28 αμινοξέα και έχει τροποποιηθεί με προσθήκη ενός μορίου καπρυλικού οξέος στη σερίνη που βρίσκεται στην θέση 3, και έχει ορμονική λειτουργία , το οποίο ήρθε στο φως από μια ομάδα Ινδών ερευνητών που του έδωσε και ινδικό όνομα.

Είναι πολύ σημαντικές οι γνώσεις στον τομέα παραγωγής, συντήρησης της γκρελίνης σε σχέση με άλλα πεπτίδια. Όχι μόνο για την ουσιαστική συμβολή που έχει στη διαχείριση της όρεξης και κατ΄επέκταση παχυσαρκίας, αλλά όπως έχει αποδείξει και η κλινική πείρα και σε καταστάσεις νευρώσεων, ψυχώσεων και κατάθλιψης.

Ιστορία και όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκρελίνη ανακαλύφθηκε αμέσως μετά τον αντίστοιχο υποδοχέα που ανακαλύφθηκε το 1996 και δημοσιεύθηκε το 1999. Το όνομα της ως ορμόνης , βασίζεται στο ρόλο της ως πεπτίδιο απελευθέρωσης ορμόνης ανάπτυξης, με προέλευση από την pρωτοινδοευρωπαική ρίζα γκρε, που σημαίνει «μεγαλώνω».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]