Γκρεγκορί Ταφορώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρεγκορί Ταφορώ
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΓκρεγκορί Ταφορώ
Ημερ. γέννησης29 Σεπτεμβρίου 1976 (1976-09-29) (47 ετών)
Τόπος γέννησηςΜπουά-Γκιγιώμ, Γαλλία
Ύψος1,75 μ.
ΘέσηΑμυντικός
Ομάδες νέων
1994-1995ΦΚ Ρουέν
1995-1998ΣΜ Καέν
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1998-2001ΣΜ Καέν93(1)
2001-2009Λιλ ΟΣΚ289(3)
2009-2011ΣΜ Καέν44(0)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα και έχουν ανανεωθεί έως 29 Μαΐου 2011.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Γκρεγκορί Ταφορώ, γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1976 στο Μπουά-Γκιγιώμ (Σεν-Μαριτίμ), είναι Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2011.

Προερχόμενος από τα τμήματα υποδομής της ΦΚ Ρουέν, ο αριστερός αυτός αμυντικός εισήλθε στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αγωνιζόμενος με την ΣΜ Καέν, προτού υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Λιλ ΟΣΚ, όπου αγωνίστηκε για διάστημα, συνολικά, οκτώ σεζόν. Μαζί της αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έγινε, μάλιστα, αρχηγός της. Το 2009, πραγματοποίησε την επιστροφή του στην ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά, με της οποίας την φανέλα και έβαλε ένα τέλος στην αγωνιστική του παρουσία στο χώρο του ποδοσφαίρου το 2011, λόγω τραυματισμού, αφού πρώτα, όμως, κατάφερε να την βοηθήσει να επανέλθει στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκρεγκορί Ταφορώ αγωνιζόταν στις ακαδημίες της ΚΜΣ Ουασέλ έως την ηλικιακή κατηγορία Κ-15. Ενσωματώθηκε, στη συνέχεια, στα τμήματα υποδομής της ΦΚ Ρουέν από το 1992 ως το 1995, ημερομηνία κατά την οποία χρεοκόπησε η ομάδα. Ο παίκτης ακολούθησε, τότε, τον προπονητή του στην ομάδα, Νασέρ Λαργκέ, ο οποίος είχε μόλις προσληφθεί από την ΣΜ Καέν. Αγωνίστηκε στη διάρκεια των τριών πρώτων του σεζόν με την δεύτερη ομάδα του συλλόγου στο CFA, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Πασκάλ Τεώ, προτού προωθηθεί και καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα του συλλόγου της Νορμανδίας.

Το 2001, αποκτήθηκε από τον παλιό προπονητή της Ρουέν, τον Ζαν-Λυκ Μπουϊζίν, ο οποίος εργαζόταν, πλέον, ως τεχνικός διευθυντής στην Λιλ ΟΣΚ του Βαχίντ Χαλίχοτζιτς. Κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός και συνεισέφερε στην αγωνιστική άνοδο της ομάδας, της οποάις έγινε και αργότερα αρχηγός. Αντιστοίχως δεύτερη και τρίτη στο πρωτάθλημα τις σεζόν 2005 και 2006, η ΛΟΣΚ συμμετείχε επίσης τρεις φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ σε διάστημα οκτώ σεζόν.

Ενώ είχε χάσει την θέση βασικού του, έλυσε το συμβόλαιό του στις 2 Ιουλίου 2009 κοινεί συναινέσει με την ομάδα του[1]. Στις 5 Ιουλίου, επέστρεψε στην ΣΜ Καέν, την ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά, η οποία είχε μόλις υποβιβαστεί στην Λιγκ 2, όπου υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Έπειτα από μια καλή πρώτη σεζόν, η οποία βρήκε την ομάδα της Νορμανδίας να κατακτά τον τίτλο της πρωταθλήτριας και να επιστρέφει στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου (με τον Ταφορώ να είναι μέλος της καλύτερης 11άδας της σεζόν στη Λιγκ 2), υπέστη συνεχόμενους τραυματισμούς που τον εμπόδισαν από το να διατηρήσει την θέση βασικού του. Ανακοίνωσε, τελικώς, στις 2 Δεκεμβρίου 2011 την αποχώρησή του από την ενεργό δράση λόγω των συνεχιζόμενων τραυματισμών που αντιμετώπιζε στην πλάτη[2].

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]