Γκουίντο ντα Σιένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκουίντο της Σιένα
Γέννηση1230
Ιταλία
Θάνατος1290
Σιένα
Ιδιότηταζωγράφος
ΚίνημαΣχολή της Σιένα
Είδος τέχνηςicon painting
Καλλιτεχνικά ρεύματαΣχολή της Σιένα
Σημαντικά έργαMadonna and Child with four Saints, Παναγία και Βρέφος, Nativity και The Presentation at the Temple
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκουίντο ντα Σιένα (ιταλικά: Guido da Siena‎, ) ήταν Ιταλός ζωγράφος ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στη Σιένα κατά τον 13ο αιώνα,[1] ακολουθώντας την Βυζαντινή τεχνοτροπία.

Βίος και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του σώζεται από έργο που βρίσκεται στην εκκλησία[2] του Σαν Ντομένικο στη Σιένα.[3] Φέρει επιγραφή στα λατινικά στην οποία αναγράφεται ο δημιουργός ως Guido de Senis, με ημερομηνία 1221. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν μπορεί να συσχετίζεται με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο με βάση την τεχνοτροπία του χρονολογείται στην δεκαετία του 1270. Τα πρόσωπα της Παρθένου και του Χριστού αποξέστηκαν και ζωγραφίστηκαν ξανά στις αρχές του 14ου αιώνα, ακολουθώντας το στυλ του Ντούτσιο (Duccio), συνεπώς δεν είναι αντιπροσωπευτικά της τεχνοτροπίας του Γκουίντο. Ένα διακοσμητικό υφαντό (dossal) που απεικονίζει την Παρθένο και τον Χριστό με τέσσερις αγίους εκτίθεται στην Πινακοθήκη της Σιένα φέρει ταυτόσημη επιγραφή, όμως το όνομα πριν το de Senis έχει αποκοπεί. Συνήθως υποτίθεται πως το όνομα που λείπει είναι του Γκουίντο, αποτελώντας έτσι ένδειξη για το πως έμοιαζε αρχικά ένδειξη για την αρχική εμφάνιση της Παρθένου στο ναό του Σαν Ντομένικο.

Πέραν αυτών ελάχιστα είναι γνωστά για τον Γκουίντο και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ζωγραφική της Σιένας. Επειδή πρόκειται για τον μοναδικό Σιενέζο ζωγράφο της περιόδου με σωζόμενα υπογεγραμμένα έργα, συχνά θεωρείται ως η σημαντικότερη προσωπικότητα του καιρού του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής καθώς και ο πρώτος Δάσκαλος και ιδρυτής της περίφημης Σχολής της Σιένα.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Γκουίντο (Guido) ντα Σιένα (13ος αι.)». Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκδοτική Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2016. 
  2. Για ένα διάστημα βρισκόταν στο Παλάτσο Πούμπλικο (Palazzo pubblico) της Σιένας. Carli, Enzo (1955). La pittura senese (στα Ιταλικά). Λονδίνο: A.Tiranti. σελ. 16. 
  3. Virgin and Child Enthroned

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Artcyclopedia - Guido da Siena
  • Joanna Cannon. "Guido da Siena." Grove Art Online. Oxford Art Online. [1]
  • Hayden Maginnis "Everything in a name? Or the Classification of Sienese Duecento Painting" in Italian Panel Painting of the Duecento and Trecento V.M. Schmidt (ed.) (New Haven and London, 2002) pp. 471–485
  • Luciano Bellosi "Per un contesto cimabuesco senese a) Guido da Siena e il probabile Dietisalvi" Propsettiva 61, 1991 pp. 6–20 and "Per un contesto cimabuesco senese b) Rinaldo da Siena e Guido di Graziano" Propsettiva 61, 1991, pp. 15–28
Academy-Britannica.png Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα της Encyclopædia Britannica του 1911 που αποτελεί κοινό κτήμα.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guido of Siena (έκδοση 703979132) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).