Γκονθάλο Φερνάντεθ της Καστίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκονθάλο Φερνάντεθ της Καστίλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος915[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςMuniadona
ΤέκναΦερνάν Γκονθάλεθ της Καστίλης
ΓονείςFernando González 'el Negro' de Castrosiero[2] και Gontiña Muñoz[2]
ΑδέλφιαΝούνιο Φερνάντεθ
ΟικογένειαΟίκος της Λάρα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚόμης της Καστίλης
Count of Burgos

Ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, ισπαν.: Gonzalo Fernández, (άκμασε αρχές 10ου αι.) ήταν κόμης του Μπούργος (π. 899-915) και της Καστίλης (π. 909-915). 

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγράφτηκε για πρώτη φορά το 899 ως κόμης του Μπούργος, και σύντομα η περιοχή επεκτάθηκε στις ανατολικές κοιλάδες των βουνών, επιτρέποντας στον Γκονθάλο να κάνει τη βάση του οχυρού του στη Λάρα, επεκτείνοντας έτσι την κυριαρχία του από τους πρόποδες των βουνών της Κανταβρίας γύρω από το Εσπινόσα δε λος Μοντέρος μέχρι τον ποταμό Αρλάνθα, ο οποίος επομένως έγινε το σύνορο με τα γειτονικά μουσουλμανικά εδάφη.  Προκειμένου να επεκτείνει την επικράτειά του τόσο μακριά, έπρεπε πρώτα να εκτοπίσει τις μουσουλμανικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στο οχυρό του Καράθο, το οποίο δέσποζε στην περιοχή και στην πρόσβαση. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από έναν μακρύ, και πολύ μαχητικό αγώνα. 

Η κοιλάδα της Λάρα ήταν τότε το σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας, που -χρόνια αργότερα- επέτυχε μέσω του γιου του, Φερνάν Γκονθάλο την σχεδόν ανεξαρτησία από τη Καστίλη, εξασφαλίζοντας την περιοχή για πέντε γενιές στην οικογένεια, μέχρι που έγινε βασίλειο υπό τον Φερδινάνδο Α΄ της Καστίλης. της δυναστείας των Χιμένεθ.  Το όνομά του εμφανίζεται για πρώτη φορά σε καταστατικό του μοναστηριού του Σαν Πέδρο δε Καρδένια (899), ενός από τα πιο σημαντικά μοναστικά ιδρύματα αργότερα στην Καστίλη, μαζί με το μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγο δε Σίλος.  Ήταν επίσης ο ιδρυτής του άλλου Μοναστηριακού ιδρύματος του Σαν Πέδρο δε Αρλάνθα (912). 

Το 912 πήρε τον κύριο ρόλο στην επίθεση της Καστίλης στον ποταμό Δούρο (Duero), εγκαθιστώντας κατοίκους στα παλαιά χωριά Άθα, Κλούνια και Σαν Εστεβάν δε Γκόρμαθ

Ο Γκονθάλο Φερνάντεθ εμφανίζεται ως κόμης της Καστίλης για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο της 8ης Ιανουαρίου 914 και ξανά την 1η Ιανουαρίου 915.  Εμφανίζεται μάρτυρας βασιλικών εγγράφων μεταξύ άλλων μεγιστάνων και ευγενών στις κύριες συνελεύσεις της Αυλής της Λεόν μέχρι την ήττα των Λεονέζων στη μάχη της Βαλδεχουνκέρα (920), μετά την οποία θεωρήθηκε νεκρός. Οι σύγχρονοι μελετητές υποπτεύονται ότι πρέπει να ήταν ντροπιασμένος στην Αυλή για κάποιο μη καταγεγραμμένο λάθος ή άλλο μεγάλο αδίκημα, που συνήθως είχε ως αποτέλεσμα την εξορία, καθώς κάποιος με το όνομά του και τον σπάνια βαθμό του κόμη -Gundisalvus comes- εμφανίζεται υπογράφοντας βασιλικά έγγραφα στην Αυλή της Ναβάρρας μεταξύ των ετών 924 και 930, έτος που δόθηκε στον γιο του η εξουσία του κόμη μόνο.  Προηγουμένως, η σύζυγός του Mουνιαδόνα, η οποία φαίνεται να ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας των Αστουριών, εμφανίζεται να κατέχει τα κτήματα κληρονομιάς και την αντιβασιλεία της κομητείας, κατά τη διάρκεια της ανηλικότητας τού γιου τους Φερνάν Γκονθάλεθ. Είχαν και έναν γιο, τον Ραμίρο. 

Τα λείψανά του τοποθετήθηκαν στην κρύπτη του Σαν Πέδρο δε Αρλάνθα, όπως καταγράφει ο μοναχός Aντόνιο δε Υέπες στο «Γενικό Χρονικό» του. Τον διαδέχθηκε στο Μπούργος ο αδελφός του, Νούνιο Φερνάντεθ

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]