Γκενπούκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Γκενπούκου (元 服), είναι Ιαπωνική τελετή ενηλικίωσης, η οποία βασίστηκε στο έθιμο της κινεζικής δυναστείας των Τανγκ. Χρονολογείται από την κλασική περίοδο Νάρα της Ιαπωνίας (710–794 μ.Χ.). Αυτή η τελετή σηματοδοτούσε τη μετάβαση από την κατάσταση του παιδιού σε ενήλικα και την ανάληψη των ευθυνών που έχουν οι ενήλικες. Η ηλικία συμμετοχής ποικίλλει ανά την ιστορία και εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, το πολιτικό κλίμα και την κοινωνική κατάσταση. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν αριστοκρατικά παιδιά ηλικίας από 10 έως 20 ετών, και οι περισσότερες περιγραφές του γκενπούκου επικεντρώνονται στην τελετή των ανδρών και όχι των γυναικών, πράγμα που ίσως οφείλεται στον αποκλεισμό των γυναικών από πολιτικά σημαντικές θέσεις.

Γενική τελετουργική μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γκενπούκου θεωρούνταν παραδοσιακά ως πολύ σημαντική τελετή, η οποία επηρεάζει την πορεία της ζωής του ατόμου. Στην τελετή αυτή ένα παιδί ανταλλάζει την παιδική του ηλικία με το καθεστώς του ενήλικα. Η τελετή αυτή γινόταν από την περίοδο Νάρα (710–794 μ.Χ.) μέχρι και την περίοδο Τοκουγκάβα (1603–1868). Η τελετή υποστηριζόταν συνήθως από ένα μεγαλύτερο ηλικιακά πολιτικό μέλος το οπόιο ήταν καταξιωμένο κοινωνικά και περιελάμβανε την ανταλλαγή ενός παιδικού ονόματος με ένα νέο όνομα ενηλίκου, την υιοθέτηση ενήλικης κόμης και ενηλίκων ενδυμάτων, αλλά και την ανάληψη ενήλικων ευθυνών.[1] Και άνδρες και γυναίκες υποβάλλονταν στην τελετή γκενπούκου, αλλά υπήρχαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ένδυση, με τους άνδρες να λαμβάνουν καλύμματα κεφαλής όπως ένα τελετουργικό καπάκι δικαστηρίου ή κράνος σαμουράι και με τις γυναίκες να λαμβάνουν μια πλισέ φούστα.[2] Ο πληθυσμός, και τα μέλη του πληθυσμού, που συμμετείχαν στο γκενπούκου εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό τόσο από την ιστορική χρονική περίοδο που έλαβε χώρα η τελετή όσο και από το είδος της κυβέρνησης που ίσχυε τότε.[3]

Οι παιδικοί ρόλοι ως προετοιμασία για ρόλους ενηλίκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι τα αριστοκρατικά παιδιά ηλικίας 10 έως 20 ετών συμμετείχαν στην τελετή γκενπούκου προκειμένου να αναλάβουν την κατάσταση αλλά και τις ευθύνες των ενηλίκων, ο ρόλος του αριστοκρατικού παιδιού ήταν να προετοιμαστεί για την ενήλικη ζωή. Και για τα αρσενικά αλλά και για τα θηλυκά παιδιά, οι μελέτες κατα τη διάρκεια της περίοδου Χέιαν ξεκινούσαν στις ηλικίες 3 και 4 ετών, συνήθως υπό την επίβλεψη μιας παραμάνας και ίσως και του συζύγου της.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Faure, Bernard (1998). The Red Thread: Buddhist Approaches to Sexuality. Princeton, NJ: Princeton UP. σελ. 251–272.
  2. Bodart-Bailey, Beatrice M. (2006). The Dog Shogun: The Personality and Policies of Tokugawa Tsunayoshi. Honolulu: U of Hawai'i. σελ. 37
  3. De Vos, George (1973). Socialization for Achievement: Essays on the Cultural Psychology of the Japanese. University of California Press. σελ. 312-320.