Γκαρ ντε λ'Εστ (Παρίσι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαρ ντε λ'Εστ (Παρίσι)
Gare de l'Est
Χάρτης
Είδοςσταθμός μετρό και υπόγειος σταθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°52′34″N 2°21′29″E
Διοικητική υπαγωγή10ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού
ΧώραΓαλλία
Ολοκλήρωση15  Νοεμβρίου 1907
ΙδιοκτήτηςRATP
Commons page Πολυμέσα

Ο σταθμός Γκαρ ντε λ'Εστ (γαλλικά: Gare de l'Est, σημαίνει Σταθμός της Ανατολής), επίσημα Παρί-Εστ, είναι ένας από τους έξι μεγάλους τερματικούς σταθμούς της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρίας της Γαλλίας SNCF στο Παρίσι. Βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα, κοντά στον σταθμό Γκαρ ντυ Νορ, στο τέλος της λεωφόρου του Στρασβούργου. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Παρίσι, το δυτικό άκρο των σιδηροδρομικών γραμμών Παρίσι-Στρασβούργο και Παρίσι-Μυλούζ.

Στον σταθμό υπάρχουν ανταποκρίσεις με διάφορες αστικές υπηρεσίες, όπως το μετρό Παρισιού (γραμμές 4, 5 και 7) [1]το RER, καθώς και λεωφορεία.

Το 2018 μετακινήθηκαν 37.831.100 επιβάτες και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός ως προς μετακίνηση επιβατών στη Γαλλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος του σταθμού

Ο σταθμός Γκαρ ντε λ'Εστ άνοιξε το 1849 [2]από την εταιρεία σιδηροδρόμων Παρίσι-Στρασβούργο με αρχικό όνομα «Σταθμός Στρασβούργου».[3] Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το επόμενο έτος με την παρουσία του προέδρου Λουδοβίκου Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φρανσουά Ντυκεναί και μετονομάστηκε σε Γκαρ ντε λ'Εστ το 1854, μετά την επέκταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης προς την κοινότητα Μυλούζ.[4]

Ανακαινίσεις έγιναν το 1885 και το 1900, ως μέρος του μετασχηματισμού του Παρισιού από τον βαρόνο Οσμάν. Το 1931 ο σταθμός διπλασιάστηκε σε μέγεθος, [5]με το νέο τμήμα του να είναι χτισμένο συμμετρικά με το παλιό τμήμα. Αυτές οι αλλαγές ευνόησαν σημαντικά την περιοχή. Στην κορυφή της δυτικής πρόσοψης του Γκαρ ντε λ'Εστ υπάρχει ένα άγαλμα του γλύπτη Φιλίπ Ζοζέφ Ανρί Λεμαίρ, που αναπαριστά την πόλη του Στρασβούργου, ενώ το ανατολικό άκρο του σταθμού στεφανώνεται από ένα άγαλμα που προσωποποιεί το Βερντέν, καθώς αυτές οι δύο πόλεις είναι σημαντικοί προορισμοί που εξυπηρετούνται από τον σταθμό.

Στις 4 Οκτωβρίου 1883, από τον σταθμό Γκαρ ντε λ'Εστ έγινε η πρώτη αναχώρηση του Οριάν Εξπρές για την Κωνσταντινούπολη.

Ο σταθμός Γκαρ ντε λ'Εστ είναι ο τερματικός σταθμός ενός στρατηγικού σιδηροδρομικού δικτύου που εκτείνεται προς το ανατολικό τμήμα της Γαλλίας και είδε μεγάλες κινητοποιήσεις γαλλικών στρατευμάτων, κυρίως το 1914, στην αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην κεντρική αίθουσα υπάρχει μνημειακή ζωγραφική του Αλμπέρ Ερτέ Η αναχώρηση των νεοσύλλεκτων το 1914 που χρονολογείται από το 1926 και απεικονίζει την αναχώρηση αυτών των στρατιωτών για το δυτικό μέτωπο.

Η SNCF ξεκίνησε τις υπηρεσίες της LGV Est Européenne από τον σταθμό Γκαρ ντε λ'Εστ στις 10 Ιουνίου 2007, με υπηρεσίες TGV και Intercity-Express (ICE) στη Βορειοανατολική Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Νότια Γερμανία και την Ελβετία. Τα τρένα αρχικά σχεδιάστηκαν να λειτουργούν στα 320 χλμ / ώρα (198 mph), με τη δυνατότητα να τρέχουν στα 350 χλμ / ώρα (217 mph), μειώνοντας τους χρόνους μετακίνησης έως και 2 ώρες.

Σημαντικοί προορισμοί που εξυπηρετούνται από τρένα από το Γκαρ ντε λ'Εστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]