Γκαρθία Χιμένεθ της Παμπλόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαρθία Χιμένεθ της Παμπλόνα
García Jiménez of Pamplona.gif
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Garsea Scemenonis (Λατινικά)
Γέννηση835 (περίπου)
Παμπλόνα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Παμπλόνα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑντιβασιλέας
Ιππότης
πολεμιστής
πολιτικός
αριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟνέκα Ρεβέγε της Σανγκέσα
Δαδιλδίς του Παλιάρς
ΤέκναΣάντσο Α΄ της Παμπλόνα
Ινίγκο Γκαρθές της Παμπλόνα
Σάντσα Γκαρθές της Παμπλόνα
Χιμένο Γκαρθές της Παμπλόνα[1]
Χιμένα των Αστουριών
ΓονείςΧιμένο της Παμπλόνα
ΟικογένειαΟίκος των Χιμένεθ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας (Βασίλειο της Παμπλόνα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ο Γκαρθία Χιμένεθ (García Jiménez 835 - μετά από 882) ήταν ένας ιππότης του πρώιμου μεσαίωνα, του βασιλείου της Παμπλόνα. Σύμφωνα με τον Κώδικα της Ρόδας ήταν ο αδελφός του Ίνιγο Χιμένεθ από την δυναστεία των Χιμένεθ και ήταν αντιβασιλέας και συμβασιλέας του βασιλείου κατά τη βασιλεία των Γκαρθία Ίνιγεθ και Φορτούν Γκαρθές.[a]

Προέλευση και καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καταγεγραμμένες πηγές που αναφέρουν αυτόν το χαρακτήρα είναι ελλιπείς και αντιφατικές, ειδικά όταν αναφέρονται τους προγόνους του. Με βάση ορισμένες από αυτές τις πηγές έχει παρουσιαστεί εναλλακτικά ως γιος, ως εγγονός ή ως δισέγγονος του Χιμένο της Παμπλόνα.[2] Ο Κώδικας της Ρόδας, παρόλο που δεν αναφέρεται λεπτομερώς στον πατέρα του, υποδηλώνει ότι το επώνυμο του ήταν "Χιμένεθ", το οποίο οδηγεί επίσης στο επιχείρημα όπως ο Γκαρθία Χιμένεθ ήταν ο υιός του Χιμένο της Παμπλόνα. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν συμφωνεί με τη χρονολογική σειρά που προτείνεται για τους δύο αυτούς χαρακτήρες, αφού κατά τις αναφορές θα πρέπει να ήταν γεννημένοι με διαφορά σχεδόν εκατό χρόνων ο ένας από τον άλλο.

Πρόσφατα, και μετά τη δημοσίευση νέων μεσαιωνικών μουσουλμανικών κειμένων, έχει προταθεί η θεωρία ότι ο αντιγραφέας του Κώδικα της Ρόδας μπέρδεψε δύο διαφορετικούς χαρακτήρες που ονομάζονταν Γκαρθία, οι οποίοι είχαν διαφορετικά επίθετα. Ο χαρακτήρας που παραδοσιακά αναφερόταν ως Γκαρθία Χιμένεθ (που βρίσκεται χρονολογικά στη μέση του 9ου αιώνα) στην πραγματικότητα ονομάζεται Γκαρθία Ινίγκεθ και αυτός με τη σειρά του δεν πρέπει να συγχέεται με το βασιλιά Γκαρθία Ίνιγεθ της Παμπλόνα, γιο του βασιλιά Ίνιγο Αρίστα, με τον οποίο παραδοσιακά θεωρείται πως συνδέεται ως συν-αντιβασιλέας του βασιλείου του.

Επίσης, υπάρχει μια σύγχυση με αυτόν τον Γκαρθία Χιμένεθ (τον πιθανόν ονομαζόμενο Γκαρθία Ίνιγεθ) ως πιθανός απόγονος του Γκαρσί Χιμένεθ, τον μυθικό πρώτο βασιλιά του Σοβράρβε, που επίσης έζησε στο πρώτο μισό του 8ου αιώνα, και με τον οποίο συνδέονται άλλες πηγές και παραδόσεις.[3]

Επιπλέον, υπάρχει και μια άλλη σύγχυση με τον Ίνιγο Χιμένεθ, τον αδελφό του Γκαρθία Χιμένεθ (τον πιθανόν ονομαζόμενο Γκαρθία Ίνιγεθ) και με τον προηγούμενο Ίνιγο Χιμένεθ (αποθανών πατέρα του Ίνιγο Αρίστα), τον πρώτο σύζυγο της μητέρας του Ονέκας, και παππού του βασιλιά Γκαρθία Ίνιγεθ.

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δυναστεία Χιμένεθ που αργότερα θα κυβερνήσει το βασίλειο της Ναβάρρας αρχικά είχε υπό την κυριαρχία της μια περιοχή στις ανατολικές περιοχές της Ναβάρρας γύρω από την Αϊβάρ και την Σανγκουέσα, μέσα στο διακριτό βασίλειο της Παμπλόνα το οποίο κυβερνιούνταν από τους απογόνους του Ίνιγο Αρίστα. Ο Γκαρθία θεωρείται ότι διαδέχθηκε τον πατέρα του σε αυτό το ρόλο, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής του βασιλιά Γκαρθία Ίνιγεθ είτε του γιου του βασιλιά Φορτούν Γκαρθές, και αποκαλείται "βασιλιάς" από τον Κώδικα της Ρόδας, μέσα σε "ένα άλλο μέρος του βασιλείου" της Παμπλόνα.[4]

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως ο Γκαρθία Χιμένεθ έπαιζε κάποιο ρόλο στην διακυβέρνηση του ευρύτερου βασιλείου. Ωστόσο, ένας τέτοιος ρόλος πιθανώς να του είχε ανατεθεί. Το 860, ο Φορτούν Γκαρθές γιος και διάδοχος του βασιλιά Γκαρθία Ίνιγεθ, φυλακίστηκε στην Κόρδοβα, και κρατήθηκε εκεί για 20 χρόνια. Η παραδοσιακή ημερομηνία θανάτου του Γκαρθία Ίνιγεθ το έτος 870 θα σήμαινε ότι υπάρχει μια de facto 10ετής μεσοβασιλεία πριν την επιστροφή του Φορτούν στο βασίλειο. Έχει προταθεί από τους ιστορικούς Πέρεθ δε Ουρβέλ και Λεβί-Προβενσάλ, πως ο Γκαρθία Χιμένεθ αποκαλούνταν "βασιλιάς", λόγω της υπηρεσία του ως αντιβασιλέας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που διαρκεί μέχρι που σκοτώθηκε στην Αϊβάρ (το 882) σε μια μάχη εναντίον του Εμίρη της Κόρδοβας.[5] Πάνω σε αυτή τη βάση μερικές φορές ο Γκαρθία ονομάζεται και Γκαρθία Β´. Ωστόσο έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για αυτή τη θεωρία από τον Κλαούδιο Σάντσεθ-Αλβόρνοθ, καθώς κατά μια εναλλακτική ανασύνθεση των γεγονότων, το έτος θανάτου του Γκαρθία Ίνιγεθ προσδιορίζεται μεταξύ των ετών 880 και 882, όταν δηλαδή επέστρεψε ο γιος του από την αιχμαλωσία στην Κόρδοβα, πράγμα που καθιστά το έτος θανάτου 882 του Γκαρθία Χιμένεθ να συμπίπτει με αυτό του ίδιου του Γκαρθία Ίνιγεθ, επιτρέποντας του έτσι να επιβιώνει και μετά την επιστροφή του γιου του, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν μεσολαβεί κάποιο μεσοδιάστημα.[6] Υπάρχουν επίσης και αρκετές αναφορές για κάποιον Σάντσο (προφανώς γιο του Γκαρθία Ίνιγεθ και μικρότερο αδερφό του αιχμάλωτου Φορτούν) που τον θέλουν να έχει τον ρόλο του κύριου της Παμπλόνα ή "βασιλιά" κατά τις δεκαετίες του 860 και 870.

Το έτος 905 έγινε ένα πραξικόπημα κατά του Φορτούν Γκαρθές και η δυναστεία Χιμένεθ πήρε τον έλεγχο του το Βασιλείου της Παμπλόνα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τους απογόνους του, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Να σημειωθεί ότι ήταν ο πατέρας του Σάντσο Γκαρθές Α´ της Παμπλόνα, του πρώτου βασιλιά της ονομαζόμενης δυναστείας Χιμένεθ, που παραδοσιακά θεωρούταν ως ο αρχαιότερος γνωστός εκπρόσωπος της συγκεκριμένης γενεαλογίας. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες πηγές, ο Γκαρθία Χιμένεθ παντρεύτηκε δύο φορές. Με την πρώτη του γυναίκα, Ονέκα Ρεβέγε της Σανγκέσα, είχε δύο παιδιά:

Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Δαδιλδίς του Παλιάρς, κόρη του κόμη Λούπο της Μπιγκόρρας  και της Φακιλένας του Ρουέργκ, κόρη του Ραϋμόνδου Α´ κόμη της Τουλούζης. Από αυτό το γάμο γεννήθηκαν:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Χιμένο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Γκαρθία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Χιμένο της Παμπλόνα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Γκαρθία Χιμένεθ της Παμπλόνα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το πραγματικό όνομα του Γκαρθία Χιμένεθ ήταν Γκαρθία Ινίγκεθ, που δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον βασιλιά της Παμπλόνα Γκαρθία Ινίγκεθ, γιο του βασιλιά Ινίγκο Αρίστα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]