Γκαράσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Λίμνη Γκαράσκα

Η Γκαράσκα (σερβικά : Гарашко) είναι τεχνητή λίμνη της κεντρικής Σερβίας στην περιφέρεια Σουμανδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μ. και δημιουργήθηκε το 1976 με την δημιουργία αρδευτικού φράγματος στον ποταμό Μπουκούλια.

Η λίμνη καταλαμβάνει έκταση 65 εκτάρια και οφείλει το όνομά της στο βυθισμένο χωριό Γκαράσκι. Κατά την κατασκευή της βυθίστηκε και το χωριό Γέλοβικ. Χαρακτηρίζεται από απότομες παλγιές στη μία πλευρά και είναι προσβάσιμη μόνο από την άλλη πλευρά. Ο πυθμένας της αποτελείται από σκληρό άργιλο, με ήπια φαράγγια κατά μήκος των παλαιών ροών των ποταμών. Το μέγιστο βάθος της είναι άνω των 20 μέτρων, έχει ποικιλία ψαριών όπως τυλινάρι καλαμίθρες, τσιπούρες, κυπρίνους, πέρκες, γατόψαρα, κυπρίνους και τούρνα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2, στα σερβικά
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6, στα σερβικά
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Гарашко језеро της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).